V Angliji cene stanovanjskih nepremičnin z najvišjo rastjo v sedmih letih

20

V Veliki Britaniji so se cene stanovanjskih nepremičnin maja na letni ravni zvišale za 9,5 odstotka, potem ko je bila aprilska rast 8,2-odstotna. Majska podražitev, ki je posledica rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa in postopnega odpiranja stanovanjskega trga, je najvišja v zadnjih sedmih letih.

Majska sedemodstotna podražitev stanovanjskih nepremičnin je pod pričakovanji analitikov. Ti so namreč pričakovali, da se bodo cene zvišale za 10 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesečna rast cen stanovanjskih nepremičnin se je sicer umirila. Maja so bile stanovanjske nepremičnine za 1,3 odstotka dražje kot aprila, potem ko je bila aprilska rast 1,5-odstotna. Analitiki so pričakovali 1,2-odstotno mesečno rast cen.

Povprečna cena stanovanjske nepremičnine se je maja povzpela na rekordnih 261.743 funtov (okoli 305.400 evrov).

Trenutna moč cen stanovanj kaže na globlje in dolgotrajnejše spremembe, saj si želijo kupci preusmeriti v nov, popandemični življenjski slog. Večje povpraševanje po večjih nepremičninah z več prostora lahko upravičuje večjo pripravljenost porabiti večji delež dohodka za stanovanja, je ob tem povedal Russell Galley iz banke Halifax, ki skupaj z analitsko hišo IHS Markit opravlja raziskavo o gibanju cen stanovanjskih nepremičnin.

Ti trendi, skupaj z naraščajočim zaupanjem v okrevanje gospodarske dejavnosti, če se bodo ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom še najprej rahljali, bodo verjetno še nekaj časa podpirali cene stanovanj, zlasti glede na stalno pomanjkanje nepremičnin za prodajo, je še dodal Galley.

Prejšnji članekV ZDA rast stanovanjskih gradenj
Naslednji članekPredlog novele o zemljiški knjigi brez glasu proti čez matični odbor

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.