Turška vlada zaostruje pravila za kratkoročno oddajanje stanovanj

85
Kršitve nove uredbe, ki zajema tudi upoštevanje javnega reda in miru, bodo lastnike stale visokih glob in celo odvzema licence za kratkotrajno oddajo.

Turška vlada zaostruje pravila za kratkoročno oddajanje stanovanj v luči vrtoglavega porasta najemnin v državi. Novi predpisi zahtevajo, da morajo lastniki, ki nameravajo oddati svojo nepremičnino za manj kot 100 dni, pridobiti uradno dovoljenje.

Pridobitev tega dovoljenja zdaj vključuje več stopenj postopka, kot so soglasje vseh stanovalcev v zgradbi, plačilo določenega prispevka in posredovanje kopije dovoljenja upravitelju zgradbe. Ta korak odraža rastjoče zaskrbljenosti o vplivu kratkotrajnih najemov na stanovanjske skupnosti in trg najemnin, poroča dpa.

Kršitelji se bodo soočali z obsežnimi finančnimi sankcijami, vključno z globo 100.000 turških lir (približno 3.300 evrov) za neavtorizirano oddajanje. Nadaljnje kršitve lahko povzročijo kumulativne kazni, dosegajoče milijon turških lir.

Po podatkih turške vlade so se od aprila 2019 do aprila 2023 povprečne najemnine povečale za 583 odstotkov, pri čemer so najvišji skoki zabeleženi v obalnih regijah, Istanbulu in Ankari.

To obsežno povišanje cen skupaj z visoko inflacijo poganja lastnike nepremičnin k iskanju kratkoročnih najemnih rešitev, ki so postale priljubljena alternativa dražjim hotelskim namestitvam, še posebej v mestih, kjer se srečujejo s finančnimi pritiski.

Prejšnji članekSeptembrski boom gradbenih dovoljenj obeta svetlo prihodnost slovenskih gradbišč
Naslednji članekProdaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA oktobra manjša