Home 24ur NOVICE SVET Trumpove nepremičninske olajšave povzročile zmedo

Trumpove nepremičninske olajšave povzročile zmedo

0
Trumpove nepremičninske olajšave povzročile zmedo
Reforma določa, da se lahko na zvezni ravni uveljavlja le do 10.000 dolarjev državi ali lokalni skupnosti plačanega davka na nepremičnine in dohodek.

Prebivalci razvitih, premožnih in sodobnih ameriških zveznih držav, kot so New York, Kalifornija in New Jersey, kjer so državni in lokalni davki precej višji kot v drugih zveznih državah, so zadnje dni letošnjega leta napolnili lokalne davčne urade, kjer zaradi nedavne davčne reforme vnaprej plačujejo svoje nepremičninske davke.

Guvernerja zvezne države New York Andrew Cuomo in Kalifornije Jerry Brown sta napovedala možnost ustavne tožbe zaradi davčne reforme, ki je bila sprejeta pretekli teden, saj pravita, da dela krivico državam, ki volijo demokrate. To so države z višjimi davki.

Cuomo pravi, da so republikanci v kongresu in predsednik Donald Trump znižali davke bogatim in korporacijam na plečih prebivalcev demokratskih držav.

Davčna reforma bo v zveznem proračunu povzročila 1500 milijard dolarjev veliko luknjo, ki bi bila še večja, če ne bi z njo deloma odpravili olajšave pri zveznih davkih, ki jih državljani zveznih držav uveljavljajo po plačilu državnih in lokalnih davkov.

V največji meri gre pri tem za davke na nepremičnine. Newyorčani, ki si lahko privoščijo hišo, morajo za ta privilegij plačati davek, ki gre večinoma v državno ali lokalno blagajno.

Bogati Newyorčani se na primer naselijo v mestih, kot je New Rochelle, kjer plačujejo visoke davke na nepremičnine, s tem denarjem pa se financirajo odlične lokalne šole in druga infrastruktura, predvsem pa so daleč od revežev in kriminala tako imenovanih modrih ovratnikov.

Lokalni in državni davki so se potem uveljavljali kot olajšava pri zveznih davkih, ki gredo v Washington. Republikanska reforma jim je to olajšavo sedaj večinoma vzela, kar bo zveznemu proračunu povzročilo nekaj manj primanjkljaja kot bi ga sicer.

Reforma določa, da se lahko na zvezni ravni uveljavlja le do 10.000 dolarjev državi ali lokalni skupnosti plačanega davka na nepremičnine in dohodek. Bogatejši, ki na leto na državni in lokalni ravni plačajo več kot 10.000 dolarjev davkov, po novem letu te olajšave na zvezni ravni ne morejo več uveljavljati. V državah kjer so državni in lokalni davki nizki ali jih sploh ni, kot sta na primer Aljaska in Florida, pa teh problemov nimajo.

V newyorškem New Rochellu z 80.000 prebivalci so davkoplačevalci doslej pred novim letom za naprej plačali morda skupaj nekaj 100.000 dolarjev davkov, sedaj pa se je v lokalni davčni blagajni nabralo že 15 milijonov. Ljudje drejo v davčne urade pred novim letom, da plačajo davek za 2018 vnaprej, ker upajo, da bodo lahko tako še vedno uveljavili višjo olajšavo na zvezni ravni.

Cuomo je za svoje državljane izdal izvršni ukaz, po katerem je vsem državnim davčnim uradom v New Yorku naročil, da ljudem omogočijo plačilo davka vnaprej. Vendar pa je to račun brez krčmarja, saj zvezna davkarija pravi, da še sploh ni jasno, ali bodo ti, ki plačajo vnaprej, lahko uveljavljali olajšavo na zvezni ravni.

Za državljane New Yorka, Kalifornije in drugih držav z visokimi davki, ki večinoma volijo demokrate, je davčna reforma namesto olajšav dejansko prinesla višje davčne račune in Cuomo zatrjuje, da raziskujejo pravne možnosti za tožbo proti zakonu zaradi neustavne diskriminacije ali kakšnega drugega razloga.

Vendar pa po drugi strani ustava določa, da so zvezni davki stvar zvezne države, ki lahko na tem področju počne, kar se odločita zakonodajna in izvršna veja oblasti. Vrhovno sodišče ZDA je že v 30. letih prejšnjega stoletja sprejelo odločitev, ki je to načelo potrdilo.

Vir:STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NE ZAMUDITE SVEŽIH

NEPREMIČNINSKIH NOVIC

 

Nepremičninske novice iz Slovenije in tujine neposredno in brezplačno v vašem nabiralnku.


Sem prebral_a in se strinjam s  politiko zasebnosti