Trg nepremičnin na Hrvaškem zabeležil padec tujih kupcev

66
Zagreb

V letu 2023 je trg nepremičnin na Hrvaškem zabeležil opazen padec v interesu tujih kupcev. Po podatkih davčne uprave in hrvaške centralne banke (HNB), je število nepremičnin, kupljenih s strani tujcev, padlo za 25 odstotkov v primerjavi z lanskim letom. Kljub temu so cene nepremičnin še naprej rasle, kar kaže na zapleteno dinamiko na trgu.

Zmanjšanje tujega interesa in rast cen
Skupno je bilo v letu 2023 prodanih 66.701 nepremičnin, kar je 7% manj kot prejšnje leto. Med tujimi kupci so prevladovali Nemci, Slovenci, Čehi in Slovaki, ki so se večinoma odločali za nakup apartmajev in hiš ob morju. Cene nepremičnin so se v prvi polovici leta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečale za 14 odstotkov, kar je v nasprotju s trendom v večini drugih evropskih držav, kjer so cene padale.

Analiza tržnih trendov
Hrvati so bili aktivni na domačem trgu, saj so kupili 59.325 nepremičnin, medtem ko je število tujih kupcev znašalo 7.376, kar je občutno manjše v primerjavi z lanskim letom. Nepremičninski strokovnjaki opozarjajo na nerealna pričakovanja prodajalcev, ki določajo cene za približno 15% višje od tržne vrednosti. Na ministrstvu za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno premoženje pa opozarjajo na visoko število praznih stanovanj v državi, kar predstavlja dodaten izziv za trg.

Odziv države na situacijo
V ozadju teh trendov se poraja vprašanje, kako naj država odgovori na te izzive. S približno 200.000 praznih stanovanj po vsej državi, ki med letom ne beležijo porabe elektrike, obstaja potencial za novo strategijo upravljanja z nepremičninami, ki bi lahko bolje izkoristila razpoložljiva sredstva in hkrati naslovila potrebe trga.


Prejšnji članekV Črni gori se nepremičninski trg sooča s hitro rastjo cen
Naslednji članekCene stanovanj v EU: Rast v večini držav, Slovenija dosegla 0,7 rast