Subvencionirane obresti na stanovanjska posojila mladim na Hrvaškem

10
Največji znesek posojila, ki ga nameravajo subvencionirati s polovico mesečnega obroka novim lastnikom prve nepremičnine, znaša 100.000 evrov.

Hrvaška vlada namerava mladim do 45 let subvencionirati obresti na stanovanjska posojila za prvo nepremičnino, za katero bodo odšteli največ 1500 evrov za kvadratni meter. Kot so predlagali na nedavni vladni seji, nameravajo plačati polovico mesečnega obroka v prvih štirih letih izplačila posojila.

Hrvaška vlada je v parlament poslala predlog zakona o subvencioniranju stanovanjskih posojil. V letošnjem proračunu so za njegovo izvajanje že zagotovili 17,5 milijonov kun (2,35 milijona evrov). V naslednjih letih načrtujejo, da bodo znesek podvojili, je napovedal hrvaški minister za gradbeništvo Lovro Kuščević (HDZ).

Največji znesek posojila, ki ga nameravajo subvencionirati s polovico mesečnega obroka novim lastnikom prve nepremičnine, znaša 100.000 evrov, efektivna obrestna stopnja pa ne sme biti višja kot 3,75 odstotka letno.

Kuščević je poudaril, da ima zakon tudi socialno in pronatalitetno noto. Pojasnil je, da bodo osebam do 45. leta v prvih štirih letih olajšali plačevanje obresti za nakup prve stanovanjske nepremičnine v primeru, če bodo medtem dobile ali posvojile otroka, podaljšali subvencioniranje posiila za dodatni dve leti za vsakega otroka. Če bodo v družini osebo s posebnimi potrebami z najmanj 50-odstotno invalidnost, bo veljalo dodatno leto za državno subvencijo obresti.

Če bo posojilojemalec dobil 100.000 evrov posojila na 15 let, ki predvideva mesečni obrok v višini 583 evrov, bo država v štirih letih nakazala 14.000 evrov, za vsakega otroka pa bodo dodali še po 7000 evrov. Če bo posojilojemalec imel v družini otroka ali osebo s posebnimi potrebami se bo subvencija v celoti zvišala na 24.500 evrov.

Tudi prejšnje hrvaške vlade so s podobnimi ukrepi pomagale pri nakupu prve nepremičnine. Novost letošnjega zakona je, da bo država financirala obresti tudi pri nakupu rabljenih stanovanj. S tem naj bi v enakopravnejši položaj postavili osebe v manjših hrvaških mestih, kjer na trgu ni novih stanovanjskih objektov.

Uporabniki državnih subvencij nepremičnine ne bodo mogli prodati šest let ali osem let po nakupu.

Vir: STA

Prejšnji članekAnaliza ponudbe prodaje stanovanjskih hiš na slovenski obali
Naslednji članekSPIRIT Slovenija zaslužna za uspešno promocijo Slovenije

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.