Število novogradenj v ZDA julija močno upadlo

0

Število novogradenj v ZDA je julija močno upadlo. Glede na junij je število začetih novogradenj stanovanj nazadovalo za štiri odstotke na letno prilagojeno raven 1,191 milijona enot, podatke ministrstva za trgovino povzema francoska tiskovna agencija AFP. Edina svetla točka je bila po mnenju analitikov rast števila izdanih gradbenih dovoljenj.

Število začetih novih gradenj enodružinskih hiš, ki predstavljajo večino trga, je julija v primerjavi z junijem naraslo za 1,3 odstotka na 876.000 enot. Število začetih gradenj večstanovanjskih zgradb pa je upadlo za 17,2 odstotka.

Velike padce števila novogradenj so zabeležili povsod razen na zahodu. Novica po navedbah AFP predstavlja precej hud udarec za gradbeno industrijo, ki se že tako sooča s pomanjkanjem delavcev in višjimi cenami surovin. Rastejo tudi cene stanovanjskih nepremičnin, kar dodatno poslabšuje obete za panogo, saj se za novogradnje odloča manj Američanov.

Obliž na rano predstavlja julijska 8,4-odstotna rast števila izdanih gradbenih dovoljenj, ki nakazuje možnosti za izboljšanje statistike v prihodnjih mesecih.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.