Stanovanjske nepremičnine v največjih mestih ZDA spet dražje

85
Oktobra so cene narasle v 19 največjih mestnih območjih ZDA.

Cene stanovanjskih nepremičnin v 20 največjih mestnih območjih ZDA so se oktobra ponovno zvišale, kaže indeks S&P CoreLogic Case-Shiller. Indeks je v primerjavi z oktobrom lani napredoval za 7,9 odstotka, potem ko se je septembra zvišal za 6,6 odstotka.

Na mesečni ravni je indeks oktobra medtem napredoval za 1,3 odstotka. Podatki skupaj z drugimi bolj svežimi vladnimi statistikami potrjujejo, da pandemija koronavirusa stanovanjskega trga v ZDA ni prizadela.

Cene rastejo najhitreje od leta 2014, za kar imajo zasluge nizke hipotekarne obresti in množice, ki se zaradi pandemije selijo iz mest v predmestja ali na podeželje, kjer je manj ljudi in manj možnosti za okužbo s covidom-19.

Oktobra so cene narasle v 19 največjih mestnih območjih ZDA. Izjema je bil Detroit, a ne zaradi znižanja cen, ampak zaradi pomanjkanja podatkov. Ukrepi proti širjenju novega koronavirusa so namreč tam povzročili zaostanke pri zbiranju statistike o prodaji stanovanj in hiš.

Na letni ravni so oktobra za 12,7 odstotka narasle cene v Phoenixu, za 11,7 odstotka v Seattlu in 11,6 odstotka v San Diegu. Najmanjša rast cen je bila v New Yorku, in sicer šestodstotna, na dnu lestvice po podražitvah pa sta še Chicago, kjer so se cene povišale za 6,3 odstotka, in Las Vegas, kjer so narasle za 6,4 odstotka.

Prejšnji članekDražba kompleksa Polzele bo februarja
Naslednji članekKoronavirus ohromil trg, cene nepremičnin še malenkost porasle