Spodnji dom španskega parlamenta je potrdil stanovanjski zakon

17
Med ključnimi določbami zakona so omejitve višanja najemnin, okrepljena zaščita za tiste, ki jim grozi izselitev, in sankcije za najemodajalce z več praznimi stanovanji.

Spodnji dom španskega parlamenta je danes potrdil stanovanjski zakon, s katerim želi vlada v prizadevanjih za okrepitev pravice do dostopnih domovanj omejiti vse višje cene najemnin in nasloviti čedalje hujše pomanjkanje stanovanj.

 
V prizadevanjih za zagotavljanje dostopnih domovanj in naslavljanje naraščajoče stanovanjske krize je spodnji dom španskega parlamenta danes sprejel pomemben stanovanjski zakon. Ta zakonodaja bo pomagala omejiti rastoče najemnine in reševati pomanjkanje stanovanj v državi. Preden stopi v veljavo, ga mora potrditi še zgornji dom parlamenta, vendar se pričakuje, da bo to zgolj formalnost.

Zakon je bil sprejet s tesno večino 176 glasov za in 167 proti, en poslanec pa se je glasovanja vzdržal. Med ključnimi določbami zakona so omejitve višanja najemnin, okrepljena zaščita za tiste, ki jim grozi izselitev, in sankcije za najemodajalce z več praznimi stanovanji.

Sedaj bo o predlogu odločal še senat, nakar se bo predvidoma sredi maja vrnil na glasovanje v spodnji dom parlamenta. Španska leva vlada si prizadeva pospešiti postopek potrjevanja, da bo zakon sprejet še pred regionalnimi in lokalnimi volitvami 28. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premier Pedro Sanchez je ta zakon, prvi stanovanjski zakon od vrnitve Španije v demokracijo leta 1975, označil za del reform, ki jih je Madrid obljubil Bruslju v zameno za sredstva za okrevanje. Vlada meni, da bo zakonodaja pomagala tistim, ki težko najdejo stanovanje, hkrati pa omejila špekulacije z nepremičninami.

Sanchez je dejal: “S tem stanovanjskim zakonom in prizadevanji za socialne nastanitve v prihodnjih letih bomo spremenili paradigmo, tako da bo to, kar je danes luksuz, za mlade postalo osnovno sredstvo.” V preteklem tednu je opozoril, da je stanovanjska kriza v Španiji resna, saj so se povprečne najemnine med letoma 2014 in 2021 povečale za 45 odstotkov, zaradi česar so postala stanovanja nedosegljiva za mnoge, zlasti mlade.

Prejšnji članekCene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so bile lani v povprečju za 14,8 odstotka višje
Naslednji članekAnketa Stanovanjskega sklada je pokazala, da občine potrebujejo več kot 15.000 stanovanj