Slovenija v okviru nasledstva dobila diplomatsko stanovanje v Rimu

44
Republika Slovenija je do sedaj iz naslova nasledstva prevzela že 12 diplomatskih nepremičnin nekdanje SFRJ.

Slovenija je v okviru delitve diplomatskih in konzularnih predstavništev v procesu nasledstva po nekdanji SFRJ dobila diplomatsko stanovanje v Rimu. To stanovanje Slovenija sicer že uporablja kot rezidenco veleposlanika pri Svetem sedežu, so nocoj sporočili z zunanjega ministrstva.

Dogovor je bil dosežen na 20. zasedanju skupnega odbora za delitev diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ, ki se ga je v ponedeljek in torek v Sarajevu v imenu Slovenije udeležil veleposlanik Jožef Drofenik. Dogovorjeno je bilo, da bo Srbija dokumentacijo o omenjenem stanovanju predala do konca letošnjega leta, nato bodo sledili postopki za prepis lastništva na Republiko Slovenijo.

Na zasedanju so pooblaščeni predstavniki sprejeli tudi načelno odločitev, da se veliki diplomatski kompleks nekdanje SFRJ v New Delhiju v Indiji fizično razdeli med štiri države naslednice, vendar je do končne odločitve treba opraviti še nekatere dodatne uskladitve. Slovenija pri delitvi kompleksa v New Delhiju sicer ne sodeluje, bi ji pa potrditev tega dogovora omogočila, da v regiji Azija dobi zemljišče nekdanje SFRJ v Bejrutu.

Republika Slovenija je do sedaj iz naslova nasledstva prevzela že 12 diplomatskih nepremičnin nekdanje SFRJ – v Washingtonu, Milanu, Celovcu, Sao Paulu, Brasilii, Bamaku, Rabatu, Georgetownu, po dve nepremičnini v Dar es Salaamu in v Rimu. Dobila je tudi 14 odstotkov kupnine od skupnih prodaj nepremičnin nekdanje SFRJ v Tokiu, Bonnu in rezidence v New Yorku. Slovenija je tako izkoristila že več kot 80 odstotkov kvote, ki ji pripada iz naslova nasledstva diplomatskih nepremičnin, navajajo na MZZ.

Napovedujejo še, da je v kratkem pričakovati tudi zaključek prodaje 14-odstotnega solastniškega deleža Slovenije pri veleposlaništvu in rezidenci nekdanje SFRJ v Bernu. Slovenija naj bi od te prodaje prejela nekaj več kot milijon švicarskih frankov.

V zaključni fazi razdelitve diplomatskih nepremičnin se bodo države naslednice morale dogovoriti še glede velikega diplomatskega kompleksa nekdanje SFRJ v Moskvi ter zaključiti skupno prodajo misije nekdanje SFRJ pri Združenih narodih v New Yorku, še pojasnjujejo na MZZ.

Priložnost nakupa še zadnjih novih stanovanj v srcu Novega mesta…

Prejšnji članekKoprska občina uspešna na dražbi nepremičnin
Naslednji članekProdaja novih stanovanj in hiš avgusta v ZDA navzgor