Shanghai Tower je dobitnik letošnje nagrade za visoko zgradbo

71
Šanghaj je velemesto, z več kot 25 milijoni prebivalcev pa tudi največje kitajsko mesto in pomembno gospodarsko središče ter največje pristanišče Kitajske.

Shanghai Tower je dobitnik letošnje nagrade za najboljšo visoko zgradbo na svetu. Svet za visoke zgradbe in urbani habitat (CTBUH) je podelil naziv letošnje najboljše visoke zgradbe na svetu. Izbirali so med 132 zgradbami iz 27 držav, ki so jih razvrstili v štiri regije: Azija in Avstralija, Amerika, Evropa ter Bližnji vzhod in Afrika. Zmagovalec med vsemi je bil kitajski Shanghai Tower.

Zmagovalni projekt je poroto navdušil iz več razlogov. Kot najvišja zgradba na Kitajskem in druga najvišja na svetu je Shanghai Tower kmalu pridobil na prepoznavnosti. Poleg višine ga odlikuje tudi inovativni dizajn, ki se uspešno umešča v tradicionalno shanghajsko arhitekturo znano kot shikumen. Shanghai Tower je tako uspešno umeščen v lokalno kulturo in se hkrati ponaša z večnadstropnim atrijem in zavitim profilom, ki za 24 procentov zmanjša upor vetra.

Po besedah nekaterih porotnikov pa je bila za zmago odločilna pionirska dvojna fasada, ki je prva takšna fasada zapolnjena z življenjem na nebotičniku na svetu. Med dvema steklenima površinama so namreč zasadili rastlinje, kar pa je vodilo do izzivov v ventilacijskemu sistemu. Samo dejstvo, da so žrtvovali dragoceno površino tal za doseganje socialnih in trajnostnih dobrin, dokazuje, da so vizije za Shanghai Tower presegale komercialni dobiček.

Shanghai Tower je 632 metrov visok nebotičnik, ki so ga zgradili v Šanghaju. Gradnja je trajala od ovembra 2008, do leta 2015. Cena gradnje je znašala 4,2 milijarde USD.

Pripravila: Nika K.

Save

Prejšnji članekPromet s stanovanji se bliža vrhuncu izpred krize
Naslednji članekDUTB uspešno prodala prvih 56 stanovanj v Celovških dvorih