Rusija vodi po naložbah v Črni gori v prvih petih mesecih leta

65

V prvih petih mesecih letošnjega leta so ruski državljani z naložbami v vrednosti 52,5 milijona evrov postali največji tuji vlagatelji v Črni gori, glede na podatke črnogorske centralne banke. Od leta 2019 so Rusi skupno v Črno goro investirali 534 milijonov evrov. Samo v nepremičnine so vložili 208 milijonov evrov, poroča črnogorski časnik Vijesti.

V prvem polletju so ruski vlagatelji največ sredstev, 28,9 milijona evrov, vložili v nepremičnine. Dodatnih 12,3 milijona evrov je šlo v črnogorska podjetja in banke, medtem ko so svojim podjetjem v Črni gori namenili posojila v vrednosti 13,2 milijona evrov.

Srbski vlagatelji sledijo Rusom z naložbami v vrednosti 48 milijonov evrov. Med temi naložbami je 26,1 milijona evrov šlo za nakup nepremičnin, 10,5 milijona evrov za posojila njihovim podjetjem in 8,2 milijona evrov v črnogorske poslovne entitete.

Švicarski državljani so v prvih petih mesecih vložili 39 milijonov evrov. Največji del, 27,2 milijona evrov, je bil namenjen posojilom njihovim podjetjem, sledijo naložbe v črnogorska podjetja in banke s 6,6 milijona evrov in 5,1 milijona evrov v nepremičnine.

Turčija in Nemčija zasedata četrto in peto mesto z naložbami 32,1 milijona evrov in 28,3 milijona evrov. Večino teh naložb, približno dve tretjini, so usmerili v nepremičninski sektor.

Na seznamu držav z največjimi naložbami sledijo še Ciper (24 milijonov evrov), Združeni arabski emirati (19,8 milijona evrov), ZDA (18,9 milijona evrov), Avstrija (13,5 milijona evrov) in Ukrajina (9,4 milijona evrov). Ukrajinski vlagatelji so večino svojih naložb, 8,6 milijona evrov, usmerili v nepremičnine.

V zadnjih petih letih so bili Rusi trikrat na vrhu seznama tujih vlagateljev v Črni gori. Lani so jih prehiteli Srbi, leta 2019 pa vlagatelji iz Azerbajdžana.

Prejšnji članekEuroconstruct Napoveduje Upočasnitev Gradnje Stanovanjskih Nepremičnin v Evropi
Naslednji članekRast števila gradbenih dovoljenj v juliju s poudarkom na večstanovanjskih stavbah