Rušenje črnih gradenj na Hrvaškem se nadaljuje na dalmatinskem otoku Čiovo

81

Na otoku Čiovo, ki se nahaja blizu Trogirja na Hrvaškem, so nedavno začeli z rušenjem nezakonito zgrajenih objektov, poroča hrvaški spletni portal Index. Ta ukrep je del širšega prizadevanja za odstranjevanje “črnih gradenj” v regiji Dalmacija, ki sledi podobnim prizadevanjem v hrvaški Istri. Prvi od treh objektov na otoku Čiovo, ki bodo predvidoma odstranjeni, je hiša, ki je v lasti švedskega državljana.

Ta kamnita dvonadstropna hiša s bazenom se nahaja skoraj neposredno ob morju, vendar naj bi jo lastnik, po navedbah hrvaškega državnega inšpektorata, zgradil nezakonito. “Ta objekt so gradili povsem na črno, in to je edini razlog za njegovo odstranitev,” je pojasnil glavni državni inšpektor Andrija Mikulić, kot poroča Index.

Odvetnik švedskega državljana, Mario Vuković, je izjavil, da so vložili pritožbo na upravno sodišče glede odločitve državnega inšpektorata. Vendar ni podal odgovora na vprašanje, ali je njegova stranka imela gradbeno dovoljenje. Mikulić je potrdil, da bo kmalu sledila odstranitev drugega nezakonitega objekta na otoku Čiovo, ki je v lasti zakoncev Rajković, lastnikov zasebne zdravstvene ustanove Poliklinika Medikol. Stroški rušenja te nepremičnine naj bi po oceni znašali več kot 240.000 evrov, izvajalca za rušenje pa bodo izbrali prek javnega razpisa. “Če objekta do takrat ne bodo legalizirali, ga bomo rušili ne glede na to, kdo je lastnik,” je napovedal Mikulić.

Prvi bagri naj bi v petek prispeli tudi v zaliv Vruja na jugu Dalmacije. “Tam gre za sedem objektov. Izdali smo vse kazni, ki so skupno znašale več kot 370.000 evrov,” je pojasnil glavni državni inšpektor.

V maju so na Hrvaškem po podatkih državnega inšpektorata odstranili 31 nezakonitih objektov. Izdali so kazni v skupnem znesku osem milijonov evrov, od tega pet milijonov evrov v regiji Dalmacija.

Na Hrvaškem so v maju po navedbah državnega inšpektorata odstranili 31 nezakonitih objektov. Izdali so za osem milijonov evrov kazni, od tega za pet milijonov evrov v Dalmaciji.

Prejšnji članekMinister napoveduje zadostno financiranje gradnje javnih stanovanj
Naslednji članekV Beogradu so se cene stanovanj za najem močno znižale