Rahla rast prodaje rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA v maju

11

Prodaja rabljenih stanovanj in hiš v ZDA je v maju beležila rahlo rast. Po podatkih Nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov ZDA je prodaja na mesečni ravni narasla za 0,2 odstotka, dosežejo letno prilagojeno raven 4,3 milijona enot. Kljub temu je bila prodaja v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta za 20,4 odstotka nižja.

Srednja cena rabljenih stanovanjskih nepremičnin, prodanih maja, je v primerjavi z enakim obdobjem lani padla za 3,1 odstotka na 396.100 dolarjev. To je največji padec od decembra 2011, ko je cena zabeležila upad za 3,9 odstotka. Cene nepremičnin so padale že četrto zaporedno obdobje.

Število rabljenih stanovanj in hiš, ki so bili v maju naprodaj, se je v primerjavi z aprilom povečalo za 3,8 odstotka na skupno 1,08 milijona enot. Povprečen čas, ki ga rabljena nepremičnina preživi na trgu, je v maju znašal okoli 18 dni, kar je krajše v primerjavi z aprilom, ko je znašal 22 dni.

Geografsko so bile prodaje rabljenih hiš in stanovanj v ZDA različne. Na jugu in zahodu so beležili rast prodaje, medtem ko se je na srednjem zahodu in severovzhodu prodaja v maju zmanjšala.

Gotovinski kupci so predstavljali 25 odstotkov celotne prodaje. Delež posameznih vlagateljev ali kupcev, ki so kupovali drugi dom, je znašal 15 odstotkov, medtem ko je bilo približno 28 odstotkov vseh prodaj opravljenih s kupci, ki so prvič kupovali stanovanje ali hišo.

Stanje na trgu nepremičnin se počasi izboljšuje, vendar ostajajo izzivi, kot so visoke obrestne mere in nezadostna zaloga nepremičnin. Gradbena podjetja pospešujejo delo, vendar to ne zadostuje za zadovoljitev trenutnega povpraševanja. Poleg tega so nova stanovanja precej dražja od rabljenih. Srednja cena novega doma, prodanega aprila, je znašala 420.800 dolarjev.

Prejšnji članekUmirjanje trendov na trgu stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju
Naslednji članekDinamika na trgu stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju nekoliko umirjena