Prva solarna avtocesta na svetu

0
Avtoceste naj bi bile z avtomobili zapolnjene le okoli 20 odstotkov časa, kar pomeni, da je dovolj časa za lovljenje sončnih žarkov.

Francija je konec lanskega leta odprla prvo solarno avtocesto na svetu. Gre za cesto, “tlakovano” s sončnimi paneli, ki zagotavljajo dovolj električne energije za ulično razsvetlitev manjšega mesta v Normandiji, Tourouvre.

Sončna avtocesta je dolga en kilometer. Pokriva jo 2800 kvadratnih metrov s posebno smolo obloženih sončnih panelov, povezanih na lokalno omrežje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tovrsten način uporabe sončne energije izkorišča že obstoječo cestno infrastrukturo, tako da za proizvodnjo električne energije ni potrebno pridobivati novih nepremičnin, je v zvezi s solarno avtocesto pred nedavnim dejala francoska okoljska ministrica Segolene Royal. Ob tem je napovedala štiriletni načrt nacionalnega razvoja solarnih avtocest.

Po solarni avtocesti v Tourouvreu povprečno vozi 2000 avtomobilov dnevno. Avtoceste naj bi bile z avtomobili zapolnjene le okoli 20 odstotkov časa, kar pomeni, da je dovolj časa za lovljenje sončnih žarkov.

Podobne načrte s solarnimi avtocestami imajo sicer tudi v Nemčiji, na Nizozemskem in v ZDA.

Vir:STA

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.