Prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA oktobra manjša

34

V zadnjem času smo priča pomembnim spremembam na trgu rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA. Oktobra 2023 je prodaja teh nepremičnin doživela opazen padec, ki odraža trenutne izzive in trende na tem dinamičnem trgu.

Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov ZDA poroča, da je prodaja rabljenih stanovanj in hiš v oktobru padla za 4,1 odstotka na letno prilagojeno raven 3,79 milijona enot, kar je najnižja raven od avgusta 2010. V primerjavi z oktobrom prejšnjega leta je to 14,6-odstotni padec.

Visoke obrestne mere za hipotekarna posojila so glavni vzrok za upočasnitev prodaje. Povprečna obrestna mera za 30-letna posojila je bila konec avgusta 7 odstotkov, do sredine oktobra pa je narasla na več kot 8 odstotkov. Ta porast močno vpliva na dostopnost nepremičnin za povprečnega kupc.Konec oktobra je bilo na trgu 1,15 milijona rabljenih stanovanj in hiš, kar je za 5,7 odstotka manj kot leto prej. Zaloge nepremičnin, ki zadostujejo za 3,6 meseca prodaje, kažejo na nekoliko omejen trg, saj je pol leta zaloge znamenje zdravega trga.

Izstopa segment dražjih nepremičnin, kjer prodaja tistih s ceno višjo od milijona dolarjev od oktobra lani beleži 9-odstotno rast. Ta trend kaže, da so kupci v tem segmentu manj občutljivi na hipotekarne obrestne mere.

Čeprav trenutni podatki kažejo na upočasnitev trga, je pomembno spremljati nadaljnje gibanje obrestnih mer in njihov vpliv na različne segmente nepremičninskega trga. Pričakujemo lahko nadaljnje prilagoditve in morda tudi priložnosti za kupce, še posebej če se obrestne mere stabilizirajo.

 

Prejšnji članekTurška vlada zaostruje pravila za kratkoročno oddajanje stanovanj
Naslednji članek200.000 praznih stanovanj na Hrvaškem, cene nepremičnin še naprej rastejo