Prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA aprila upadla

27

Prodaja rabljenih stanovanj in hiš v ZDA je aprila v primerjavi z marcem upadla za 2,5 odstotka na letno prilagojeno raven 5,46 milijona enot, kažejo podatki nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov. Od aprila lani je bila prodaja nižja za 1,4 odstotka.

Po mnenju analitikov na ameriški nepremičninski trg negativno vpliva pomanjkanje zalog, naraščanje cen in naraščanje obresti. Na trgu pred dokončanjem prodaje sedaj nepremičnine ostanejo povprečno le 26 dni, pred letom dni pa je bilo za dokončanje prodaje potrebnih povprečno 39 dni.

Hipotekarna banka Freddie Mac je sporočila, da je povprečna obrestna mera na hipotekarni kredit s 30-letno dobo odplačevanja v tem tednu narasla na 4,66 odstotka, kar je največ od maja 2011.

Srednja cena prodane rabljene stanovanjske nepremičnine se je aprila povzpela na 257.900 dolarjev, kar je 5,3 odstotka več kot aprila lani.

Konec aprila je bilo na trgu 1,80 milijona stanovanj in hiš, kar je 6,3 odstotka manj kot aprila lani. Po aprilskem tempu prodaje bi bilo za odpravo zalog potrebni štirje meseci.

Prodaja je aprila padla na jugu, na zahodu in na severovzhodu ZDA, na srednjem zahodu pa je ostala na enaki ravni kot marca.

Prodaja hiš je aprila v primerjavi z marcem padla za tri odstotke na letno prilagojeno raven 4,84 milijona, prodaja stanovanj pa je celo narasla za 1,6 odstotka na 620.000 enot.

Prejšnji članekJavna dražba za prodajo Polzele bo junija
Naslednji članekAnketa Planeta GV: Etažni lastniki zadovoljni z upravljanjem nepremičnin