Maja večja prodaja rabljenih stanovanj in hiš v ZDA

0
Vir: 123rf

Prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA je maja dosegla rekordno raven v zadnjih devetih letih in pol. Američani so rabljene stanovanjske nepremičnine kupovali najhitreje od leta 2011, ko je Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov začelo s temi meritvami. Povprečno stanovanje ali hiša sta bila na trgu le 32 dni.

V primerjavi z mesecem prej je prodaja poskočila za največ od februarja 2007, in sicer za 1,8 odstotka na 5,53 milijona enot na letni ravni. Zaradi hipotekarnih obresti, ki ostajajo nizke, rasti prodaje ne ogroža niti rast cen – trenutno se gibljejo okrog 3,54 odstotka za 30-letni hipotekarni kredit.

Maja 2016 je bila srednja cena prodane rabljene stanovanjske nepremičnine 239.700 dolarjev, kar je 4,7 odstotka več kot maja leto prej. Na voljo za prodajo pa je bilo 5,7 odstotka manj rabljenih stanovanjskih nepremičnin.

Prodaja je narasla na severovzhodu, jugu in zahodu ZDA, nazadovala pa je na srednjem zahodu, kjer so cene najnižje. Maja je bilo prvih kupcev, torej tistih, ki kupujejo stanovanje zase prvič ali po nekaj letih, na trgu le 30 odstotkov, kar je za deset odstotkov manj od zgodovinskega povprečja.

V ZDA le 63,5 odstotka družin prebiva v lastnih stanovanjih ali hišah. To je zgodovinsko gledano nizka raven in rezultat zadnje hude finančne, nepremičninske in gospodarske krize. Razlog za tako nizko raven lastništev so zaostreni kreditni pogoji.

Vir: STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.