Prodaja rabljenih stanovanj in hiš v ZDA julija padla šesti mesec zapored

41

V ZDA je julija prodaja rabljenih hiš in stanovanj v primerjavi z junijem padla za 5,9 odstotka na letno prilagojeno raven 4,81 milijona enot. Gre za šesti zaporedni mesečni padec, je sporočilo Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov ZDA.

Na padec prodaje so vplivale cene stanovanj, ki še naprej rastejo, se pa trend nekoliko upočasnjuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Padce so občutili v vseh štirih regijah države in v vseh cenovnih kategorijah.

Prodaja stanovanj se je močno zmanjšala zaradi dviga stroškov posojil kot posledica občutnega zvišanja obrestnih mer s strani ameriške centralne banke Federal Reserve v boju proti naraščajoči inflaciji.

Potem ko je povprečna prodajna cena junija narasla na 416.000 dolarjev, pa je julija še vedno ostala na visokih 403.800 dolarjev, kar je 10,8 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Stanovanjski trg se je med pandemijo močno okrepil, saj so Američani izkoristili ugodne hipotekarne obrestne mere in posledično svoje prihranke namenili za nakupe nepremičnin. Gradbeni sektor predstavlja pomemben del največjega svetovnega gospodarstva, saj spodbuja potrošnjo na drugih področjih.

Pred pandemijo so cene stanovanj naraščale za približno pet odstotkov na letni ravni, še poroča AFP.

Prejšnji članekLuka Koper objavila vabilo za nakup ali najem hotela Pristan
Naslednji članekIzdano dovoljenje za ureditev infrastrukture za novo kranjsko stanovanjsko sosesko

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.