Prodaja rabljenih nepremičnin v ZDA februarja navzgor

38

Washington, 22. marca – Prodaja rabljenih stanovanj in hiš je v ZDA februarja v primerjavi z januarjem narasla za 11,8 odstotka na letno prilagojenih 5,51 milijona enot, kar je največja mesečna rast od decembra 2015. Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov sicer poroča, da je prodaja od februarja lani nazadovala za 1,8 odstotka.

Okrevanje prodaje v februarju naj bi bila posledica zaustavitve rasti obrestnih mer, nadaljevanja rasti plač in manjše rasti cen. Srednja cena prodane rabljene stanovanjske nepremičnine je od februarja lani narasla za 3,6 odstotka na 249.500 dolarjev.

Stanovanjski trg v ZDA po zadnji krizi leta 2008 sicer še vedno životari, kar se kaže v tem, da je prvih kupcev stanovanj in hiš še vedno premalo. Tu gre za ljudi, ki nepremičnino prvič ali prvič po dolgem času kupijo, da bodo v njej stanovali. Teh kupcev je bilo februarja le 23 odstotkov, zdrava raven pa naj bi bila okrog 40 odstotkov. Ostalo so špekulanti oziroma lepše povedano vlagatelji.

Predsednik ZDA Donald Trump je s svojimi republikanci lepo zagodel nepremičninskemu trgu na severovzhodu ZDA oziroma v državah z visokimi državnimi in lokalnimi davki, kar pomeni države, kjer vladajo demokrati.

Davčne olajšave so namreč močno omejile upoštevanje plačanih državnih in lokalnih nepremičninskih davkov pri zveznih davkih. Letna olajšava za to je sedaj omejena na 10.000 dolarjev, v New Yorku pa na primer na leto za davke na hiše ali stanovanja državne in lokalne oblasti poberejo povprečno 30.000 dolarjev. Za lastnike nepremičnin se je tako letni obdavčljivi dohodek krepko povečal.

Februarja je prodaja na severovzhodu ostala ena januarski, na jugu je narasla za 15 odstotkov, na zahodu za 16 odstotkov na srednjem zahodu pa za 9,5 odstotka.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.