Prodaja rabljenih bivalnih nepremičnin v ZDA januarja zrasla za 6,7 odstotka

90

 

Prodaja rabljenih stanovanj in hiš v ZDA je januarja narasla na letno prilagojeno raven 6,5 milijona enot, kar je 6,7 odstotka več od decembra in 2,3 odstotka manj kot januarja lani, poroča Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov ZDA. Srednja cena je od januarja lani narasla za 15,4 odstotka na 350.300 dolarjev.

Zaloge rabljenih stanovanjskih nepremičnin, ki so naprodaj, so od decembra padle za 2,3 odstotka na 860.000, kar je rekordno nizka raven in je 16,5 odstotka nižja kot lani januarja.

Okrevanje ameriškega gospodarstva po pandemiji covida-19 poganja navzgor prodajo in cene stanovanjskih nepremičnin ne glede na to, da so začele rasti hipotekarne obresti.

Prav zaradi tega pa se najbolj prodajajo dražje nepremičnine, ker cenejših trenutno ni veliko na voljo. Trg pod 500.000 dolarjev je skoraj izčrpan. Negativno vpliva tudi nadaljevanje težav v oskrbovalnih verigah in s tem višje cene gradbenega materiala.

Tako imenovanih prvih kupcev, ki ponavadi poberejo cenejše nepremičnine, je januarja zalegel za le 27 odstotkov vse prodaje. Prav toliko je bilo tudi gotovinske prodaje brez kredita, kar pomeni bogate kupce.

Prejšnji članekS pomočjo portala za licitacijo nepremičnin eBORZA do 260 % višje dosežene cene hiške
Naslednji članekPodpisali pogodbo za gradnjo 166 novih najemnih stanovanj v Kopru