Prodaja novih stanovanj in hiš v ZDA februarja upočasnila

84

Prodaja novih hiš in stanovanj v ZDA se je februarja ponovno upočasnila. V primerjavi z januarjem je upadla za dva odstotka na letno prilagojeno raven 772.000 enot, poročilo ministrstva za trgovino ZDA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški nepremičninski trg je med pandemijo covida-19 doživel razcvet, med drugim na račun ohlapne denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed). Vendar se je razcvet začel umirjati, saj je razpoložljivih nepremičnin začelo primanjkovati, cene pa so skokovito narasle. Zdaj je trg prizadelo Fedovo zvišanje obrestnih mer, katerega cilj je zmanjšati inflacijo in ki je zaostrilo pogoje za najemanje posojil, izpostavlja AFP.

Ponudba novih nepremičnin za prodajo se je februarja že drugi mesec povečala, in sicer na 407.000. To je 9000 več kot januarja, navaja poročilo.

Srednja cena februarja prodane nove stanovanjske nepremičnine v ZDA je padla na 400.600 dolarjev, medtem ko je mesec pred tem znašala 427.400 dolarjev.

Prodaja je bila po regijah neenakomerna, saj se je na severovzhodu povečala za 59,3 odstotka, na srednjem zahodu pa za 6,3 odstotka. Na zahodu se je zmanjšala za 13 odstotkov, na jugu pa za skoraj dva odstotka, še poroča AFP.

Prejšnji članekCene stanovanj lani z najvišjim skokom v 15 letih
Naslednji članekCene stanovanj v ZDA januarja ponovno navzgor