Prodaja novih bivalnih enot v ZDA septembra narasla za 12,3 odstotka

52

V septembru je prodaja novih stanovanj in hiš v ZDA dosegla letno prilagojeno raven 759.000 enot, kar predstavlja 12,3-odstotno rast v primerjavi z avgustom, je sporočilo ministrstvo za trgovino ZDA. To je preseglo pričakovanja analitikov Wall Streeta, ki so napovedali prodajo približno 680.000 enot.

V letni primerjavi je prodaja septembra zrasla za impresivnih 33,9 odstotka. Velik skok se pripisuje dejstvu, da so potencialni kupci hiteli na trg zaradi strahu pred morebitnim nadaljnjim dvigom obrestnih mer. Pred kratkim je povprečna hipotekarna obrestna mera za 30-letna posojila dosegla osem odstotkov, vendar je nato ponovno upadla, kot navaja Združenje hipotekarnih bank.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se v septembru nekoliko znižale. Mediana cen se je zmanjšala z avgustovskih 430.300 dolarjev na 418.800 dolarjev, povprečna cena pa je upadla s 514.000 dolarjev na 505.900 dolarjev.

V skladu s septembrsko prodajo je trenutna zaloga nepremičnin v ZDA zadostovala za 6,9 meseca, kar je krajše obdobje kot v avgustu.

Po drugi strani pa trg rabljenih stanovanjskih nepremičnin beleži upad. Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov ZDA je poročalo, da je prodaja v septembru v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta padla za 15,4 odstotka, na letno prilagojeno raven 3,96 milijona enot

Prejšnji članekAnkaranski občinski svetniki so sprejeli akt o delitveni bilanci s Mestno občino Koper
Naslednji članekSeptembrski boom gradbenih dovoljenj obeta svetlo prihodnost slovenskih gradbišč