OECD izpostavlja možnost dviga davka na dediščino

137
Organisation for Economic Co-operation and Development OECD flag textile cloth fabric waving on the top sunrise mist fog

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je zvišanje davka na dediščino danes označila za ukrep, s katerim bi hkrati naslovili vse večjo finančno neenakost ter izboljšali stanje državnih financ, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Organizacija izpostavlja tudi možnost višjih davkov na nepremičnine in darila.

Poročilo o obdavčitvi dediščine izpostavlja, da ima v 27 članicah OECD 10 najbogatejših gospodinjstev v lasti okoli polovico celotnega bogastva države. Najbogatejši odstotek ima v lasti 18 odstotkov premoženja.

“Obdavčitev dediščine je lahko pomemben instrument za naslavljanje neenakosti, zlasti v trenutnem okvirju vztrajno visoke premoženjske neenakosti in novih pritiskov na javne finance, povezanih s pandemijo covida-19,” navaja poročilo.

V OECD med drugim izpostavljajo, da članice z davkom na dediščino večinoma zberejo zelo malo prihodkov – ti v povprečju predstavljajo okoli 0,5 odstotka vseh davčnih prihodkov. Pri tem pa so razlike med državami velike; v ZDA denimo vrsta izjem nekaterim omogoča, da na potomce neobdavčeno prenesejo do 11 milijonov dolarjev premoženja, v Belgiji ta znesek znaša okoli 17.000 dolarjev.

Obdavčitev dediščine ni rešitev vseh težav, priznavajo v OECD, vendar menijo, da so argumenti za krepitev pobranih davkov s tega naslova močni. Sicer pa kot dobre možnosti za naslovitev težave krepitve finančne neenakosti vidijo tudi druge reforme, kot so obdavčitev prihodkov iz kapitala.

Prejšnji članekLjubljanski svetniki dali zeleno luč ustanovitvi Centra Rog
Naslednji članekProtipotresni obnovi se ne posveča dovolj pozornosti