Nova Zelandija bi prepovedala tujcem kupovati hiše

0
Glavni razlog za prepoved nakupa so naraščajoče cene nepremičnin.

Novozelandska vlada je ta teden oblikovala načrt, s katerim želi najkasneje februarja prihodnje leto tujcem prepovedati nakup hiše v državi. Glavni razlog za to so naraščajoče cene nepremičnin, kar bi po mnenju vlade z znižanjem povpraševanja zajezili. Bodo pa tujci še vedno lahko kupili zazidljivo zemljišče in gradili na njem.

Novoizvoljena premierka Jacinda Ardern iz vrst laburistov je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala, da nameravajo novi zakon sprejeti še pred ratifikacijo sporazuma o transpacifiškem prostotrgovinskem partnerstvu (TPP), kar naj bi se zgodilo februarja.

Iz prepovedi bodo izvzeti Avstralci in v tujini živeči državljani Nove Zelandije. Po prepričanju Ardernove zakon ne bo posegel v večino novozelandskih prostotrgovinskih sporazumov. Če ga sprejmejo pred ratifikacijo TPP, bo skladen tudi z njim.

Številna tuja lastništva nepremičnin, ki so mnogim povzročila stanovanjsko stisko, so bila tudi ena glavnih tem kampanje pred parlamentarnimi volitvami, ki so potekale konec septembra. Na njih so laburisti z zmago prekinili devetletno vladavino konservativne Nacionalne stranke, 37-letna Ardernova pa je postala najmlajša premierka po letu 1856.

Vir:STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.