V ZDA najdaljši niz upadanja prodaje stanovanj v zgodovini statistike od leta 1999

25
Prodaja rabljenih stanovanj in hiš še vedno upada.

Prodaja rabljenih stanovanj in hiš se je januarja v ZDA zmanjšala dvanajsti mesec zapored, so sporočili iz nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov. Zaradi visokih obrestnih mer in visokih cen nepremičnin je prodaja od decembra padla za 0,7 odstotka na letno prilagojeno raven štirih milijonov, kar je 36,9 odstotka manj kot januarja 2022.

Gre za najdaljši niz upadanja prodaje stanovanj v zgodovini statistike nacionalnega združenja od leta 1999. Trend upočasnjevanja se je začel februarja 2022.

Januarja 2022 se je povprečna obrestna mera za 30-letno hipotekarno posojilo gibala od 3,22 do 3,55 odstotka, letos januarja pa med 6,13 do 6,48 odstotka, so sporočili iz hipotekarne banke Freddie Mac.

Prodaja je januarja na letni ravni padla v vseh regijah, na mesečni pa je padla na vzhodu in srednjem zahodu, medtem ko je na jugu in zahodu narasla.

Čeprav se je prodaja zmanjšala, so se cene prejšnji mesec na nacionalni ravni še naprej zviševale, vendar bolj umirjeno. Srednja cena prodane rabljene stanovanjske nepremičnine je januarja znašala 359.000 dolarjev, kar je 1,3 odstotka več kot pred enim letom.

Junija lani je bila srednja cena 413.800 dolarjev.

Zaloge ostajajo na zgodovinsko nizki ravni, saj se le malo lastnikov stanovanj želi odpovedati izjemno nizkim hipotekarnim obrestnim meram in kupiti novo stanovanje z višjo obrestno mero.

Število stanovanj, ki so na voljo za nakup, se je sicer nekoliko povečalo, in sicer za 2,1 odstotka glede na december in za 15,3 odstotka glede na januar 2022.

Zaloge neprodanih obstoječih stanovanj in hiš so se v primerjavi z decembrom povečale na 980.000, kar po januarskem tempu prodaje zadostuje za 2,9 meseca.

Prejšnji članekCena za del hrvaškega otoka v obliki srca poskočila za tri milijone evrov
Naslednji članekNa Hrvaškem strah pred novim dvigom cen nepremičnin, a tudi napovedi o upočasnitvi rasti

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.