Naraščajoče najemnine v Nemčiji kljub padcu cen nepremičnin

9

Kljub padcu cen stanovanjskih nepremičnin v Nemčiji, ki so v prvem četrtletju leta glede na prejšnje leto upadle za 4,3 odstotka, najemnine še naprej rastejo, poroča združenje nemških bank Pfandbrief. Najemnine so se zvišale za 5,6 odstotka, kar združenje pripisuje kombinaciji pomanjkanja stanovanj in visokih stroškov gradnje.

Jens Tolckmitt, generalni direktor združenja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izpostavil, da “je trg najemnih stanovanj ogromen in povpraševanje znatno presega ponudbo.” V zadnjih letih so se stroški stanovanjske gradnje znatno povečali, kar je vodilo do zmanjšanja števila novih gradbenih projektov in upada povpraševanja, kar posledično znižuje odkupne cene nepremičnin.

Zmanjšana gradbena dejavnost pa še dodatno zaostruje pomanjkanje stanovanj, kar pritiska na rast najemnin. Pfandbrief navaja, da so v Münchnu, najdražjem mestu v Nemčiji, nakupne cene v zadnjem letu padle za 5,3 odstotka, a najemnine kljub temu naraščajo.

Združenje predvideva, da se bodo naraščajoče najemnine nadaljevale, medtem ko nadaljnjih večjih padcev cen nepremičnin ne pričakujejo, temveč napovedujejo postopno stabilizacijo cen. Analiza združenja temelji na poslovnih podatkih več kot 700 bank, specializiranih za financiranje nepremičnin

Prejšnji članekZa zdaj brez znakov izboljšanja za nemško stanovanjsko gradnjo