Naložbe v nove stanovanjske stavbe po vsej Evropi leta 2026 za 6,4 odstotka nižje

42

Euroconstruct napoveduje, da bo do leta 2026 v Evropi dokončanih približno 1,5 milijona stanovanjskih nepremičnin, kar predstavlja 13-odstotni padec v primerjavi z letom 2023.

Posebej velik upad novogradenj se pričakuje na Švedskem, kjer naj bi znašal kar 47 odstotkov, kot so sporočili iz münchenskega inštituta Ifo, člana Euroconstructa. Poleg Švedske bodo večje padce zabeležile še Nemčija (-35 odstotkov), Francija (-22 odstotkov) in Danska (-19 odstotkov). Strokovnjaki, vključno z Ludwigom Dorffmeisterjem iz centra Ifo, opozarjajo, da višji stroški zadolževanja in manjša finančna svoboda otežujejo situacijo za zasebna gospodinjstva, kar potiska potrebo po dodatnih stanovanjih v ozadje.

Kljub splošni upočasnitvi rasti pa se na Irskem, Slovaškem in v Veliki Britaniji obetajo pozitivni premiki s pričakovanimi rastmi 16, 14 in 12 odstotkov. Euroconstruct ugotavlja, da bodo naložbe v nove stanovanjske stavbe po vsej Evropi leta 2026 za 6,4 odstotka nižje kot leta 2023, medtem ko se bodo izdatki za vzdrževanje in prenovo stanovanj zmanjšali za 1,2 odstotka. Nasprotno se pričakuje, da se bo gradnja inženirskih objektov okrepila za 7,5 odstotka, pri čemer bodo strokovnjaki posebno pozornost namenili segmentom energetike in železnic ter upravljanju voda. Gonilne sile za ta trend vključujejo politične cilje na področju energetike in okolja, prilagoditve prometne infrastrukture in potrebo po posodobitvi omrežij.

 
 
Prejšnji članekProdaja rabljenih stanovanj v ZDA decembra zaznala padec
Naslednji članekNadaljevanje rasti cen stanovanjskih nepremičnin v letu 2023