Najvišja rast cen stanovanjskih nepremičnin v zadnjih 15 letih

26

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra in EU so se v drugem četrtletju letos glede na enako lansko obdobje zvišale. V območju evra so šle navzgor za 6,8 odstotka, v EU pa za 7,3 odstotka. To je največji letni porast cen v območju evra po zadnjem četrtletju 2006 in največji v EU po tretjem četrtletju 2007.

Danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat kažejo, da so cene v primerjavi s predhodnim četrtletjem v državah z evrom porasle za 2,6 odstotka, v uniji pa za 2,7 odstotka.

Stanovanjske nepremičnine v Sloveniji so se v drugem trimesečju v medletni primerjavi podražile za 9,9 odstotka, v primerjavi s predhodnim četrtletjem pa za 4,5 odstotka, kar jo uvršča med države z najvišjo podražitvijo na četrtletni ravni.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so imeli najvišje letne rasti v Estoniji (+16,1 odstotka), na Danskem (+15,6 odstotka) in Češkem (+14,5 odstotka), medtem ko so se cene nepremičnin znižale zgolj na Cipru (-4,9 odstotka). Najvišje četrtletne rasti pa so zabeležili v Latviji (+6,7 odstotka), Sloveniji in Avstriji (+4,2 odstotka).

 

Prejšnji članekUspešna predstavitev investicijskih priložnosti v Turčiji

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.