Nadaljuje se rast cen stanovanjskih nepremičnin v ZDA

55
Na letni ravni je bila rast cen nepremičnin najvišja v Las Vegasu.

Podatki indeksa S&P CoreLogic Case-Shiller kažejo, da so se cene stanovanjskih nepremičnin v 20 največjih ameriških mestnih območjih oktobra na letni ravni ponovno dvignile, in sicer skupaj povprečno za pet odstotkov. Na mesečni ravni od septembra pa v povprečju le za 0,4 odstotka.

Bolj svežih podatkov od oktobra ni, gibanje indeksa pa je v skladu s pričakovanji analitikov. V sicer izjemno trdni ekonomiji ZDA je stanovanjski trg ena najbolj šibkih točk.

Zalog primanjkuje med drugim zaradi pomanjkanja usposobljenih delavcev, ker je stopnja brezposelnosti nizka, cene pa naraščajo hitreje od plač kar pomeni, da si večina ljudi nakupe težje privošči.

Na letni ravni je bila rast cen najvišja v Las Vegasu (12,8 odstotka), ki je ob zadnjem propadu nepremičninskega trga leta 2008 utrpel enega največjih padcev skupaj z južno Florido. Sedaj kot kaže spet krepko okreva.

Za 7,7 oziroma 7,9 odstotka so narasle cene v Phoenixu oziroma San Franciscu, najslabše oziroma za kupce v tem primeru najboljše pa je bilo v Washingtonu in New Yorku, kjer so se cene dvignile le za 2,9 odstotka oziroma 3,1 odstotka.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.