Na Hrvaškem strah pred novim dvigom cen nepremičnin, a tudi napovedi o upočasnitvi rasti

83
Zagreb.

Nepremičninski strokovnjaki na Hrvaškem zaradi napovedanega subvencioniranja najemnin opozarjajo pred dodatnim dvigom cen stanovanj. V podjetju Colliers medtem ocenjujejo, da se bo rast cen vendarle začela umirjati. Nepremičnine na Hrvaškem so se lani podražile za 14,8 odstotka. Tretjino nakupov so opravili tujci.

Cene novih stanovanj na Hrvaškem so se lani v primerjavi z 2021 zvišale za 17,4 odstotka, stara stanovanja in hiše pa za 14,5 odstotka, kažejo podatki hrvaškega državnega statističnega urada. Največji skok cen so zabeležili v Zagrebu, kjer so se stanovanja podražila za 17,9 odstotka.

Na rast cen nepremičnin na Hrvaškem vpliva tudi letni razpis za državne subvencije za stanovanjske kredite. Bojazen pred dodatno rastjo cen je vzbudil tudi predlog urada za mlade in demografijo za subvencioniranje stanovanjskih najemnin.

Državni sekretar na ministrstvu za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno premoženje Željko Uhlir je v ponedeljek za hrvaško nacionalno televizijo HRT pojasnil, da so program subvencioniranja najemnin že začeli kot pilotni projekt. Po njegovih besedah bo namenjen mladim, predvsem študentom, ki niso našli namestitve v študentskem domu v katerem od sedmih večjih mest na Hrvaškem, za zdaj pa bo šlo za enkratno finančno podporo v znesku 250 evrov.

Direktorica tržnoraziskovalne družbe Colliers, ki redno izvaja nepremičninske raziskave in svetovalne storitve v Sloveniji na Hrvaškem ter Bosni in Hercegovini, Vedrana Likan, medtem pričakuje, da bo letos prišlo do upočasnitve rasti cen in do konca leta morda tudi do stagnacije.

“Vsi segmenti komercialnih nepremičnin so v zdravem investicijskem in razvojnem ciklusu. Povečalo se je ne samo zanimanje tujih vlagateljev po vstopu Hrvaške v območje z evrom in schengen, ampak je večja tudi investicijska sposobnost domačega kapitala,” je sicer ocenila.

Med kupci nepremičnin na Hrvaškem je bila lani tretjina tujcev, poleg stanovanj in vil pa se zanimajo zlasti za pisarne in prostore za logistično dejavnost.

Prejšnji članekV ZDA najdaljši niz upadanja prodaje stanovanj v zgodovini statistike od leta 1999
Naslednji članekProdaja novih stanovanjskih nepremičnin v ZDA januarja presenetljivo navzgor