Mednarodna nagrada piranesi 2017 za kapelo Salgenreute

77

Mednarodno nagrado piranesi 2017 na letošnjih Piranskih dnevih arhitekture je žirija namenila kapeli Salgenreute v avstrijskem Krumbachu, ki so jo zasnovali Bernardo Bader Architekten. Žirija je podelila še dve mednarodni priznanji piranesi in študentsko priznanje piranesi. Podelitev nagrad bo drevi na prireditvi v razstavišču Monfort v Portorožu.

O zmagovalnem projektu je žirija v utemeljitvi zapisala: “Zdi se, da objekt obdajata posebna atmosfera in tišina. Zmagovalna rešitev je skupek arhitekture, uspešnega sodelovanja z lokalnim obrtništvom in razumevanja lesa kot materiala. Celota stremi k popolnosti oblike in prostora, pri tem pa ne zanemari konceptualnega vidika duhovnosti, narave, svetlobe.”

Mednarodno priznanje piranesi prejme Nova družabna hiša v Caltronu (Italija) arhitektov Mirko Franzoso Architects. Žirijo je prepričala izpostavljena lesena struktura ter odnos med tlorisno ureditvijo in fasadno kompozicijo objekta. Kot piše v utemeljitvi, je “projekt skladen s krajino, v katero je umeščen. Je primer uspešne uporabe lesa v sodobni arhitekturi”.

Mednarodno priznanje piranesi prejme tudi Vrtec Niederolang v Olangu (Italija) arhitektov Feld72 Architekten. Žirijo je ponovno prepričalo merilo objekta v odnosu do okolice. “Stavba nudi varno zatočišče otrokom. Zunanji prostor uspešno uporabi kot podaljšek arhitekture,” piše v utemeljitvi.

Študentsko priznanje piranesi 2017 pa prejme projekt Floating Pool Parasite – Reka (Hrvaška), pri katerem so moči združili študenti Robert Barbir, Nika Bralić, Ivana Brzović in Ivan Bulijan (mentorji prof. Mateo Biluš, doc. Vedran Duplančić in doc. Zorana Protić, Fakulteta za arhitekturo, Zagreb).

Kot piše v utemeljitvi, projekt rešuje lokalne urbanistične probleme v Evropi z optimističnim pogledom v prihodnost. Projekt uporablja industrijske elemente v post-industrijski krajini kot orodje za preoblikovanje človekovega okolja.

Mednarodno žirijo so sestavljali Sami Rintala (predsednik), Emilio Caravatti, Hans Gangoly, Irene Kristiner, Jaume Mayol, Irene Perez, Robert Potokar, Branko Silađin in Manuel Aires Mateus.

Letos bodo podelili novo skulpturo za nagrado piranesi, ki jo je zasnovala študentska arhitekture Ajda Racman. Stekleno skulpturo so izdelali v Steklarni Rogaška. Vsak nagrajenec pa od pokrovitelja podjetja Rex Kralj prejme tudi produkt najbolj znanega slovenskega oblikovalca Nika Kralja.

Na razstavo piranesi 2017 je prispelo 59 projektov – 35 projektov so izbrali nacionalni selektorji osmih evropskih držav, 24 študentskih projektov so izbrali selektorji z dvanajstih evropskih arhitekturnih fakultet.

Tema mednarodne arhitekturne konference Piranski dnevi arhitekture, ki danes poteka v Piranu, je Čas v arhitekturi: 35 let PDA.

Vir:STA

Prejšnji članekZa energetsko prenovo javnih stavb 1,7 milijona evropskih sredstev
Naslednji članekObčina Prevalje kmalu s poslovno cono