Kriza v Kitajskem Nepremičninskem Sektorju: Fitch Znižuje Ocenjevanje Country Gardna

44

Po težavah, ki so jih lani izkusila vodilna kitajska nepremičninska podjetja, se zdi, da je v finančnih težavah zdaj tudi Country Garden, eno izmed največjih nepremičninskih podjetij na Kitajskem. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se matično podjetje sooča s plačilno nesposobnostjo, saj v tem mesecu ni uspelo odplačati dveh zapadlih obveznic.

 Alarmantno Stanje Dolga
Country Garden je v zadnjem času nakopičil dolg, ki presega 150 milijard dolarjev (približno 138 milijard evrov). To ogroža stabilnost podjetja in povzroča širšo paniko na finančnih trgih, ki temeljijo na strahu pred potencialnim kolapsom podjetja.

Posledice za Kitajski Finančni Sistem
Takšen scenarij bi lahko imel katastrofalne posledice za kitajski finančni sistem in celotno gospodarstvo, ob čemer je zaskrbljenost še toliko večja zaradi nedavne zgodbe o finančnih težavah pri Evergrandu, drugem nepremičninskem gigantu.

Fitch Znižuje Bonitetno Ocenjevanje
Bonitetna agencija Fitch je odzvala z znižanjem ocene podružnice Country Garden Services s prvotnega “BBB-” na “BB+”, s čimer je prešla na špekulativno raven, neprimerno za investicije. Kot razlog za to znižanje so navedli likvidnostne izzive, ki negativno vplivajo na rast podjetja, njegov ugled, dobičkonosnost ter dostop do nadaljnjega financiranja.

Polletni Poslovni Rezultati
Country Garden naj bi kmalu objavil svoje polletne poslovne rezultate, vendar je že napovedal, da pričakuje neto izgubo v višini 55 milijard juanov (približno 6,96 milijarde evrov). V prihodnjem letu bodo morali odplačati še za 31 milijard juanov (približno 3,93 milijarde evrov) obveznic.

Ukrepi Vlade
Kitajska vlada je v zadnjih letih že poskušala stabilizirati nepremičninski sektor z zaostritvijo pogojev za pridobivanje posojil, kar je vodilo do finančnih težav pri številnih podjetjih. Kljub nedavnim ukrepom, kot so znižanje obrestnih mer na hipotekarna posojila in manj birokratskih ovir, strokovnjaki opozarjajo, da to ni dovolj za odpravo trenutnih težav v sektorju.

Prejšnji članekRast števila gradbenih dovoljenj v juliju s poudarkom na večstanovanjskih stavbah
Naslednji članekZagreb Razmišlja o Povišanju Davka na Kratkoročno Oddajanje Nepremičnin z Namenom Spodbujanja Dolgoročnega Najema