Koronavirus poskrbel za negativen borzni teden na Wall Streetu

4
Indeksi so doživeli največji dnevni padec v letošnjem letu, saj so odpovedi letov na Kitajsko, uvajanje karanten in prepoved vstopa v ZDA tujcem, ki so bili na Kitajskem, sprožili preplah, ki ga ni pomirila niti rast potrošniškega razpoloženja.

Izbruh koronavirusa na Kitajskem je povzročil velike tedenske padce osrednjih borznih indeksov Wall Streeta. Prizadete so bile predvsem delnice podjetij, ki poslujejo s Kitajsko, in letalskih družb, najhujši padci indeksov pa so se zgodili v petek.

Širši indeks Standard & Poor’s 500 je v primerjavi s petkom preteklega tedna nazadoval za 69,95 točke oziroma 2,1 odstotka na 3225,52 točke, industrijski indeks Dow Jones je padel za 733,70 točke oziroma 2,5 odstotka na 28.256,03 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 163,97 točke oziroma 1,8 odstotka na 9150,94 točke.

Indeksi so imeli najslabši trgovalni dan v letošnjem letu že v ponedeljek, ko so zaradi strahu pred gospodarskimi posledicami koronavirusa doživeli krepke padce. S&P 500 je izgubil 1,57 odstotka, Dow Jones prav tako, Nasdaq pa 1,89 odstotka.

Ministrstvo za trgovino ZDA je ob tem še poročalo, da je prodaja novih hiš in stanovanj v ZDA decembra v primerjavi z novembrom nazadovala za 0,4 odstotka na letno prilagojeno raven 694.000 enot, kar je bil že tretji zaporedni padec prodaje, ki kljub nizkim hipotekarnim obrestnim meram trpi zaradi pomanjkanja cenejših stanovanjskih nepremičnin na trgu.

Indeksi so si v torek potem malce presenetljivo opomogli, saj se nevarnost in zaskrbljenost zaradi koronavirusa ni zmanjšala. V dobro voljo so jih spravila dobra četrtletna poslovna poročila nekaterih podjetij in dobri gospodarski poročili.

Naročila trajnih dobrin so v ZDA decembra lani od novembra narasla za 2,4 odstotka, vendar izključno po zaslugi naročil v obrambnem sektorju. Brez vojske bi naročila decembra padla za 2,5 odstotka, je sporočilo ameriško ministrstvo za trgovino.

Delni trgovinski dogovor s Kitajsko pa je januarja pomagal dvigniti vrednost indeksa potrošniškega zaupanja newyorške organizacije Conference Board na najvišjo raven od avgusta lani, pomaga pa tudi nadaljevanje nizke stopnje brezposelnosti in rast vrednosti borznih indeksov.

Trgovanje se je v sredo končalo mešano z rastjo Dow Jonesa in Nasdaqa ter rahlim nazadovanjem S&P 500. Centralna banka Federal Reserve v sredo ni spreminjala obrestnih mer, njen predsednik Jerome Powell pa je povedal, da opazujejo razvoj dogodkov glede koronavirusa, ki lahko vpliva na gospodarske aktivnosti. Na rast indeksa Dow Jones je vplivala rast vrednosti delnic Appla, ki je imel uspešno zadnje četrtletje 2019.

Indeksi so v četrtek družno narasli, čeprav rahlo. Svetovna zdravstvena organizacija WHO je zaradi novega koronavirusa razglasila globalne izredne razmere, ministrstvo za trgovino ZDA pa je poročalo, da je ameriški bruto domači proizvod (BDP) lani zrasel za 2,3 odstotka. V zadnjem četrtletju se je BDP okrepil za 2,1 odstotka.

V petek so indeksi doživeli največji dnevni padec v letošnjem letu, saj so odpovedi letov na Kitajsko, uvajanje karanten in prepoved vstopa v ZDA tujcem, ki so bili na Kitajskem, sprožili preplah, ki ga ni pomirila niti rast potrošniškega razpoloženja. Indeks potrošniškega razpoloženja univerze Michigan je januarja napredoval z decembrske vrednosti 99,3 točke na 99,8 točke.

Ameriški potrošniki so decembra sicer glede na poročilo ministrstva za trgovino malce upočasnili rast porabe, počasneje kot novembra pa so rasli tudi osebni dohodki. Inflacija, vezana na potrošniško porabo brez upoštevanja energije in hrane, je bila po podatkih ministrstva za trgovino decembra na letni ravni le 1,6-odstotna. Potrošniška poraba je narasla le za 0,3 odstotka, osebni dohodki pa so decembra narasli za 0,2 odstotka.

S&P 500 je v petek nazadoval za 58,14 točke oziroma 1,8 odstotka, Dow Jones za 603,41 točke oziroma 2,1 odstotka, Nasdaq pa za 148 točk oziroma 1,6 odstotka.

S&P 500 je v letošnjem letu nazadoval za 5,26 točke oziroma 0,2 odstotka, Dow Jones za 282,41 točke oziroma odstotek, Nasdaq pa je napredoval za 178,33 točke oziroma 2,0 odstotka.

Prejšnji članekZopet večja prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA
Naslednji članekRrešitev za več let propadajoči novozgrajeni dom starejših v Vrtojbi

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.