Kitajski nepremičninski velikan Country Garden s prvo izgubo v 15 letih

57

Težave kitajskega nepremičninskega sektorja, ki so izbruhnile ob upočasnjevanju gospodarske rasti in uvajanju strožje zakonodaje, posledica česar je težji dostop deležnikov na trgu do posojil, se kažejo tudi v poslovanju največjih podjetij v panogi. Nepremičninski velikan Country Garden je tako denimo lani zabeležil svojo prvo izgubo v 15 letih.

Kitajski nepremičninski sektor, ki skupaj z gradbeništvom ustvari več kot četrtino bruto domačega proizvoda (BDP) države, je še vedno v krču, v katerem se je znašel, potem ko so oblasti podjetjem v panogi leta 2020 onemogočile pretirano zadolževanje in je prišlo do različnih, za sektor škodljivih špekulacij.

Prodaja nepremičnin je odtlej upadla v številnih kitajskih mestih, nepremičninska podjetja pa se trudijo preživeti, posebej v luči, da so kupci nepremičnin lani odklanjali povračila hipotekarnih posojil za nedokončane objekte.

Sektor so nato dodatno prizadeli strogi proticovidni ukrepi, ki so zavrli gradnjo in še poslabšali razpoloženje potrošnikov.

Peking se je ničelni politiki do covida-19 nedavno vendarle odpovedal, januarja pa so pristojni sporočili še, da bodo sprostili pogoje za dostop do finančnih virov za “zdrava” nepremičninska podjetja.

Na tem seznamu je tudi podjetje Country Garden, sicer po prodaji največje tovrstno na Kitajskem, ki pa je lansko leto ustvarilo 61 milijard juanov (815,8 milijona evrov) izgube. Gre za prvo izgubo tega nepremičninskega velikana po letu 2007 in za velik preobrat po letu 2021, ko je beležil 26,7 milijarde juanov dobička.

V podjetju sicer trdijo, da se je nepremičninski trg na Kitajskem že odbil od dna in da ga čaka okrevanje.

Prejšnji članekObčina Koper za šest nepremičnin iztržila več kot pol milijona evrov
Naslednji članekOb koncu leta 2022 krepka rast cen poslovnih nepremičnin