Kitajska podjetja se soočajo s težavami dolgotrajnih zamud pri plačilih

17

Kitajska podjetja se soočajo s težavami dolgotrajnih zamud pri plačilih, kar jim predstavlja tveganje za denarni tok, je pokazala raziskava podjetja Coface, izvedena med decembrom in marcem.

Kljub skromnemu izboljšanju, ki ga je prineslo ponovno odprtje meja s strani Pekinga po skoraj treh letih omejitev zaradi covida-19, se mnoga kitajska podjetja še vedno spopadajo z zapadlimi plačili, je razvidno iz novega poročila.

Coface, globalna skupina za zavarovanje kreditnega tveganja, je v svoji najnovejši raziskavi o plačilnih navadah kitajskih podjetij, ki je zajemala 1.000 podjetij, poročala, da se je povprečna zamuda pri plačilih zmanjšala s 86 na 83 dni v letu 2022.Ta časovni okvir je bil tudi nižji od petletnega povprečja 87 dni.

“V luči omejenega likvidnostnega položaja in omejitev gibanja, ki so motile postopke plačil, so kitajska podjetja pokazala večjo prilagodljivost pri dajanju kreditnih pogojev,” je poročilo komentiralo na podlagi raziskav, ki so bile izvedene med decembrom in marcem.

Daljši kreditni pogoji so prispevali k manjšemu številu primerov zamud pri plačilih lani, ugotavlja Coface, saj je 40 odstotkov anketiranih podjetij poročalo o zapadlih plačilih, kar je manj kot 53 odstotkov v prejšnjem letu.

Stroge ukrepe za obvladovanje covida-19, upočasnjenost gospodarstva na Kitajskem in naraščajoči stroški surovin so med glavnimi razlogi za takšne zamude, navaja poročilo.

 

Prejšnji članekDubaj je leta 2022 doživel izjemno uspešno leto na področju prodaje nepremičnin
Naslednji članekStanovanjska soseska Ob Savi v Kranju, je trenutno v fazi priprave projektne dokumentacije