Kitajska marca z novimi pravili za izhodne investicije

29
Nova pravila, ki jih je izdala kitajska nacionalna komisija za razvoj in reforme, terja registracijo vseh izhodnih investicij kitajskih podjetij in njihovih tujih podružnic v spletnem sistemu

Kitajska je predstavila nova pravila, ki krepijo nadzor nad izhodnimi investicijami kitajskih podjetij. Gre za nov poskus omejitve odtoka denarja iz države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska podjetja so v zadnjem obdobju izvedla več odmevnih prevzemov na različnih področjih – od športnih klubov, nepremičnin do sektorja zabave. Pri mnogih so strokovnjaki vrednost posla postavili pod vprašaj.

Nova pravila, ki jih je izdala kitajska nacionalna komisija za razvoj in reforme, terja registracijo vseh izhodnih investicij kitajskih podjetij in njihovih tujih podružnic v spletnem sistemu. Nova pravila bodo začela veljati z marcem prihodnje leto.

Odpravljena je sicer zahteva, da morajo kitajski vlagatelji vnaprej poročati o načrtih kakršnih koli prevzemov ali prevzemnih ponudb v vrednosti več kot 300 milijonov dolarjev. Vendar pa nova pravila širijo nadzor nad investicijami, ki jih opravijo tuje hčerinske firme kitajskih družb.

Tako bodo morali razkrivati informacije o vlagateljih, vsebini in obsegu projekta ter višini vključenega kitajskega kapitala. Prav tako Peking pričakuje analizo vplivov projekta na nacionalni interes in nacionalno varnost. Projekti, ki bi ogrozili prvega ali drugo, ne bodo potrjeni.

Projekti bodo morali vključevati tudi izjavo o avtentičnosti. S tem Peking naslavlja težavo lažnih investicij, s katerimi se nekateri izognejo strogim pravilom glede preusmerjanja denarja v tujino.

Medtem kitajske oblasti poudarjajo, da bodo postopki poenostavljeni, prav tako pa so zrahljani roki, v katerih morajo podjetja dostaviti dokumentacijo in pridobiti ustrezna dovoljenja.

Po navedbah kitajske televizijske mreže CGTN so kitajski vlagatelji v prvih 11 mesecih letošnjega leta za investicije v 5796 podjetij v 174 državah vložili 107,55 milijarde ameriških dolarjev.

Vir:STA

Abanka
LON
Banka Koper
NLB Vita
AS
KPMG

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.