Katar bo tujim vlagateljem dovolil stoodstotno lastništvo nepremičnin

64
Glavno mesto Katarja je Doha (na fotografiji). Katar je bil izbran za gostitelja svetovnega prvenstva v nogometu 2022.

Katarske oblasti so ta teden potrdile zakonodajne spremembe, po katerih bodo tuji vlagatelji v večini gospodarskih panog lahko postali stoodstotni lastniki podjetij v državi. Ne bodo pa smeli kupiti nepremičnine ali si lastiti franšize. Poteza je še ena v vrsti ukrepov za zmanjšanje gospodarske odvisnosti od nafte.

Uredba, katere datum uveljavitve še ni znan, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izvzema bančni in zavarovalniški sektor, kjer bodo morala podjetja za stoodstotno lastništvo pridobiti posebno dovoljenje vlade.

Po dosedanji zakonodaji iz leta 2014 so si tuji vlagatelji lahko lastili do 49-odstotni delež v družbah, ki kotirajo na katarski borzi. Namen sprememb je po navedbah ministrstva za gospodarstvo in trgovino povečati davčne prihodke, zaščititi domače in tuje vlagatelje ter izboljšati gospodarski status Katarja.

Katar je zaradi svoje gospodarske odvisnosti od energetike po padcu cen nafte začel iskati nove možnosti gospodarskega razvoja. Sooča pa se tudi z embargom, ki so ga proti državi uvedli Združeni arabski emirati, Savdska Arabija, Bahrajn in Egipt. Vezi s Katarjem so pretrgali junija, ker naj bi Doha podpirala teroriste.

Vir:STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.