Italija namerava omejiti oddajanje sob turistom

36
Ugodnejša davčna stopnja naj bi po novem veljala le za osebe, ki oddajajo v najem največ tri stanovanja.

Nezadovoljna s pojavom množičnega turizma italijanska vlada razmišlja o sprejemu zakona, s katerim bi omejili število stanovanj, ki se jih lahko oddaja turistom. S tem želi preprečiti, da bi hoteli v središčih italijanskih mest zaradi oddajanja na stotine stanovanj izgubljali goste.

Minister za turizem in kulturo Dario Franceschini namerava določiti zgornjo mejo števila stanovanj, ki jih je mogoče ob ugodnih davčnih stopnjah oddajati kot prenočišče z zajtrkom ali počitniško stanovanje, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

S tem bi na prste stopili tudi podjetjem, ki kupujejo neomejeno število stanovanj samo zato, da bi jih nato oddajali turistom. Zaradi tega se tudi vedno več prebivalcev izseljuje iz mestnih središč. Z oddajanjem počitniških stanovanj se v Italiji po ocenah ustvarja 16 milijard evrov prihodkov letno.

Ugodnejša davčna stopnja naj bi po novem veljala le za osebe, ki oddajajo v najem največ tri stanovanja, je ministrove predloge povzel rimski dnevnik Il Messaggero. Poleg tega naj bi župani dobili večje pristojnosti pri izdajanju licenc za oddajanje počitniških stanovanj v središčih mest v najem.

“Treba je uvesti tudi časovno omejitev za stanovanja, ki se oddajajo turistom. Uveljavili bi denimo lahko pravilo, da je mogoče stanovanje oddajati le 100 dni na leto. S tem bi postalo za lastnike bolj ugodno dolgoročno oddajanje stanovanj,” je pred kratkim povedal beneški župan Luigi Brugnaro.

Italijanski mesti Benetke in Firence sta se pred kratkim pridružili kampanji desetih velikih evropskih mest, ki od EU zahtevajo zaostritev pravil za ameriško platformo za posredovanje stanovanj Airbnb. Želijo si omejiti število stanovanj za oddajo turistom in mestna jedra osvoboditi od množičnega turizma.

Prejšnji članekRrešitev za več let propadajoči novozgrajeni dom starejših v Vrtojbi
Naslednji članekMrakova domačija na Bledu bo postala etnološki muzej

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.