Hong Kong načrtuje izgradnjo “hongkonškega mesta” na Kitajskem

96
Nepremicnine v Hongkongu so med najdrazjimi na svetu.

Hongkonške oblasti načrtujejo izgradnjo spalnega naselja za Hongkonžane na celinskem Kitajskem, s čimer želijo ublažiti stanovanjsko krizo v tem prenaseljenem mestu. Kritiki očitajo oblastem, da želijo “getoizirati” revnejše prebivalce in da ogrožajo avtonomijo mesta.

Družba MTR, ki upravlja železniško omrežje v mestu in se ukvarja tudi z nepremičninskimi projekti, je že začela pogovore s Kitajci o možnih lokacijah za izgradnjo naselja.

Po poročanju hongkonškega časnika South China Morning Post so v igri lokacije na območjih Nansha in Foshan v sosednji provinci Guangdong, s katero ima Hongkong dobre prometne povezave in kjer so cene nepremičnin veliko bolj dostopne.

Opozicija očita oblastem, da je načrt nov poskus “pocelinjenja” Hongkonga, ki ima status posebnega upravnega območja.

Nepremičnine v Hongkongu so med najdražjimi na svetu. Številni prebivalci zaradi naraščajočih stroškov živijo v utesnjenih majhnih stanovanjih, majhna podjetja in trgovine pa se bojujejo za preživetje spričo visokih najemnin.

V Hongkongu je bila lani razlika med revnimi in bogatimi največja v skoraj 50 letih, zato se med prebivalci nekdanje britanske kolonije širi nezadovoljstvo. Mnogi očitajo hongkonškim oblastem, da sodelujejo z investitorji v nepremičninske projekte, namesto da bi zagotovile dostopna stanovanja.

MTR, ki je v večinski lasti mestne vlade, želi glede na predlog zgraditi novo stanovanjsko skupnost s “hongkonškim vzdušjem”, ki bi bila namenjena upokojencem in mladim. V naselju, ki bo blizu postaje hitre železnice, bodo trgovine in gostinski lokali, poskrbljeno bo za zdravstveno oskrbo.

“To je zgolj še en poskus integriranja in ‘pocelinjenja’ Hongkonga,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala opozicijska poslanka v hongkonškem zakonodajnem svetu Claudia Mo.

Strokovnjak za urbanizem Paul Zimmerman je dejal, da bi hongkonška enklava na celini odprla vrsto vprašanj o tem, katera pravila bi veljala za tamkajšnje prebivalce, na primer glede zdravstvenega in socialnega zavarovanja.

Medtem ko nekateri v projektu vidijo tudi dobro plat, se drugi iz njega norčujejo. “Ali vlada pušča na cedilu svoje ljudi in jih izganja iz Hongkonga?” je komentiral bralec na spletni strani omenjenega časnika. “Zakaj Seul ne zgradi seulskega mesta v Severni Koreji?” je zapisal nek drugi bralec.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.