Gradnje novih stanovanj in hiš v ZDA februarja 2018 v upadu

58

Gradnja novih stanovanj in hiš je v ZDA februarja v primerjavi z januarjem padla za sedem odstotkov na letno prilagojeno raven 1,24 milijona enot, vendar analitiki menijo, da je padec le začasne narave. Poleg tega je bila januarska stopnja gradenj z 1,33 milijona enotami na letni ravni najvišja od leta 2008.

Večina analitikov Wall Streeta je pričakovala februarski padec le na 1,29 milijona enot. Februarja je od januarja za 5,7 odstotka na 1,3 milijona na letni ravni padlo tudi število prošenj za nova stanovanjska gradbena dovoljenja.

Gradnja novih stanovanj in hiš je nazadovala na ameriškem zahodu, srednjem zahodu in jugu, napredovala pa je na severovzhodu. Splošni padec ni nepričakovan, ker v zimskih mesecih ponavadi prihaja do nihanj, februarja pa je bil posledica upočasnitve pri stanovanjskih blokih.

Gradnja novih stanovanjskih hiš je februarja celo napredovala za 2,9 odstotka na 902.000 enot. Nazadovala je le na srednjem zahodu.

V naslednjih mesecih se bo gradnja pospešila, ker na trgu vlada pomanjkanje zalog, ne glede na rast hipotekarnih obrestnih mer, ki so trenutno za 30-letno hipoteko na ravni 4,44 odstotka.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.