Gradnja stanovanjskih nepremičnin v ZDA občutno poskočila

52

Število začetih zasebnih gradenj novih stanovanj in hiš v ZDA se je julija glede na junij povečalo za 22,6 odstotka, je danes objavilo ameriško ministrstvo za trgovino. Gradbeni sektor v največjem nacionalnem gospodarstvu na svetu tako kljub pandemiji covida-19 še naprej cveti.

Število začetih novogradenj, prilagojeno na letno raven, je julija doseglo 1,5 milijona, potem ko je bilo po revidiranih podatkih junija pri 1,22 milijona (po prvih podatkih 1,19 milijona), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Visoke številke so močno presenetile tudi ekonomiste, ki jih sicer pripisujejo odločitvi gradbenikov, da izkoristijo obdobje izjemno nizkih obrestnih mer, in velikemu povpraševanju.

Največ začetih gradenj v juliju se nanaša na večstanovanjske stavbe; tu je bila mesečna rast kar 57-odstotna. Pri tem sta se najbolje odrezala jug in severovzhod ZDA, kaže poročilo ministrstva.

Rast števila začetih gradenj enostanovanjskih hiš je bila medtem minuli mesec na mesečni ravni le 8,2-odstotna.

Kot kaže, pa bo ugodna za gradbeništvo v ZDA tudi bližnja prihodnost. Število izdanih gradbenih dovoljenj za stanovanjske nepremičnine se je namreč julija glede na junij povečalo za 18,8 odstotka.

Prejšnji članekCene rabljenih stanovanj višje
Naslednji članekProdaja novih stanovanj in hiš v ZDA julija višja za 13,9 odstotka