Gradnja stanovanj v ZDA oktobra višja zaradi stanovanjskih blokov

12
Največ stanovanjskih hiš se v ZDA gradi na jugu, kjer je orkan Florence septembra prizadel Severno Karolino, orkan Michael pa oktobra Florido in Georgijo.

Gradnja stanovanjskih nepremičnin je v ZDA oktobra v primerjavi s septembrom narasla za 1,5 odstotka na letno prilagojeno raven 1,23 milijona enot. Poročilo ministrstva za trgovino ZDA ugotavlja, da je to izključno posledica rasti gradnje večjih stanovanjskih objektov za več družin, kot so stanovanjski bloki.

Gradnja hiš za eno samo družino, ki predstavlja večji del trga, je padla za 0,6 odstotka na letno prilagojeno raven 849.000 enot, gradnja stanovanjskih blokov pa je narasla za 10,3 odstotka na letno prilagojeno raven 363.000 enot.

Največ stanovanjskih hiš se v ZDA gradi na jugu, kjer je orkan Florence septembra prizadel Severno Karolino, orkan Michael pa oktobra Florido in Georgijo. To je po mnenju analitikov glavni vzrok za padec gradnje hiš v oktobru za štiri odstotke.

Na severovzhodu ZDA je gradnja od septembra narasla za 14,8 odstotka, na zahodu je nazadovala za 2,0 odstotka, na srednjem zahodu pa za 1,6 odstotka.

Tudi za naprej ne kaže veliko bolje, saj je število izdanih gradbenih dovoljenj oktobra v primerjavi s septembrom nazadovalo za 0,6 odstotka na letno prilagojeno raven 1,26 milijona enot. Za hiše so dovoljenja padla za 0,6 odstotka, za stanovanjske bloke pa za 0,5 odstotka.

Prejšnji članekMinistrstvo za finance načrtuje davek na nepremičnine z letom 2020
Naslednji članekBistvene podatke o nepremičnini možno spremeniti z elaboratom