Denarno politiko zaostruje tudi Hongkong

13
Po zvišanju obrestnih mer so se tečaji delnic nepremičninskih družb na borzi v Hongkongu občutno znižali.

Obdobje poceni denarja se v Hongkongu končuje. Dve od največjih tamkajšnjih bank sta v odzivu na sredino ukrepanje ameriške centralne banke tudi sami zvišali svojo posojilno obrestno mero. Prvo zvišanje obrestnih mer v zadnjih 12 letih bi lahko močno prizadelo hongkonški nepremičninski trg, pravijo analitiki.

Banki HSBC in Standard Chartered sta se za zvišanje obrestnih mer odločili potem, ko je agencija HKMA, ki deluje kot centralna banka Hongkonga, tako kot običajno sledila zvišanju obrestnih mer v ZDA in podražila posojanje denarja. Tečaj hongkonškega dolarja je namreč vezan na tečaj ameriškega dolarja.

Najprej je HSBC svojo posojilno obrestno mero zvišala s pet na 5,125 odstotka, nato pa še Standard Chartered s 5,25 na 5,375 odstotka.

“Današnja sprememba obrestnih mer zaznamuje začetek normalizacije lokalnih obrestnih mer in verjamemo, da je Hongkong nanjo dobro pripravljen,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala glavna izvršna direktorica HSBC v Hongkongu Diana Cesar.

Pričakovati je, da bo ukrepanju njene banke sledilo še več poslovnih bank in zvišalo svoje posojilne obrestne mere. To pa pomeni višje obroke za odplačila posojil.

Ameriška centralna banka je v sredo zvečer zvišala svojo ključno obrestno mero že tretjič letos, kar je pojasnila s trdnim položajem ameriškega gospodarstva in trga dela.

Da se obdobje nizkih obrestnih mer končuje, je v začetku tedna na svojem blogu državljane posvaril tudi hongkonški finančni minister Paul Chan. Kot je zapisal, se bo obdobje nizkih obrestnih mer “kmalu končalo”.

“Po nekaterih podatkih sodeč se nepremičninski trg v zadnjih tednih ohlaja, pri čemer se znižujejo tako cene kot obseg transakcij,” je zapisal in dodal, da morajo biti prebivalci pozorni na tveganje morebitnega upada na nepremičninskem trgu.

Cene nepremičnin so trenutno precenjene v skoraj vseh velikih urbanih središčih razvitih držav, največje tveganje, da se bo nepremičninski balon razpočil, pa po zadnjih analizah sodeč obstaja v Hongkongu. Kot kaže raziskava banke UBS z naslovom Global Real Estate Bubble Index, je Hongkong letos na vrhu najbolj precenjenih mest prehitel Toronto.

Po zvišanju obrestnih mer so se tečaji delnic nepremičninskih družb na borzi v Hongkongu občutno znižali.

Prejšnji članekV Avstraliji prodana vila za 100 milijonov dolarjev
Naslednji članekNa sejmu Expo Real predstavljeni slovenski investicijski projekti