Cene stanovanjskih nepremičnin v EU zrasle

32

Luxembourg, 8. aprila – Cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra in EU so se v zadnjem četrtletju lani zvišale. V območju evra so se v medletni primerjavi zvišale za 5,4 odstotka, v EU pa za 5,7 odstotka. V območju z evrom gre za najvišjo rast po zadnjem četrtletju leta 2006, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat.

V primerjavi s tretjim četrtletjem so se v državah z evrom cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za 1,4 odstotka, v uniji pa za 1,3 odstotka.

Danes objavljeni Eurostatovi podatki kažejo, da so se stanovanjske nepremičnine v Sloveniji v zadnjem trimesečju v medletni primerjavi podražile za 5,2 odstotka, v primerjavi s predhodnim četrtletjem pa za dva odstotka.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so imeli sicer najvišje letne rasti v Luksemburgu (+16,7 odstotka), na Danskem (+9,8 odstotka) in v Litvi (+9,4 odstotka).

V primerjavi z tretjim četrtletjem 2020 pa so najvišje rasti beležili na Cipru in v Luksemburgu (v obeh +4,7 odstotka), v Litvi (+3,9 odstotka) in v Estoniji (+3,8 odstotka). Padce so zabeležili le v Španiji (-0,8 odstotka) in na Madžarskem (-0,7 odstotka).

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.