Cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so bile lani v povprečju za 14,8 odstotka višje

48
Hrvaška je po podatkih Eurostata zabeležila najvišjo rast cen stanovanjskih nepremičnin v EU.

Cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so bile lani v povprečju za 14,8 odstotka višje kot leta 2020, kažejo najnovejši podatki zavoda za statistiko.

Hrvaška je po podatkih Eurostata zabeležila najvišjo rast cen stanovanjskih nepremičnin v EU v četrtem lanskem trimesečju, in sicer tako na medletni kot na četrtletni ravni. Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se na Hrvaškem lani v povprečju zvišale za 17,5 odstotka, cene obstoječih stanovanjskih objektov pa za 14,5 odstotka. Najvišjo rast so zabeležila stanovanja v Zagrebu, kjer so se cene podražile za 17,9 odstotka. Na obali so cene poskočile za 12,3 odstotka, v preostalih delih države pa za 15,3 odstotka. V zadnjem četrtletju 2022 so se cene stanovanj v primerjavi s tretjim četrtletjem zvišale za 4,7 odstotka, v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2021 pa za 17,3 odstotka.

Glede na druge države EU so se cene stanovanjskih nepremičnin v zadnjem četrtletju minulega leta v primerjavi s tretjim četrtletjem pocenile za 1,5 odstotka. Najvišjo rast cen je zabeležila Hrvaška s 17,3 odstotno rastjo, sledili pa so ji Estonija, Madžarska in Litva s 16,9, 16,5 oz. 16 odstotno rastjo cen. Med državami, kjer so se cene znižale, so najvišji padec zabeležili na Danskem, kjer so se cene stanovanj pocenile za 6,5 odstotka. Medletno je Slovenija zabeležila 11,3-odstotno rast cen stanovanjskih nepremičnin.

Prejšnji članekMladi kreditojemalci lahko pri bankah poiščejo ugodnejše posojilo za financiranje nepremičnine
Naslednji članekSpodnji dom španskega parlamenta je potrdil stanovanjski zakon