Cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so bile lani v povprečju za 14,8 odstotka višje

27
Hrvaška je po podatkih Eurostata zabeležila najvišjo rast cen stanovanjskih nepremičnin v EU.

Cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so bile lani v povprečju za 14,8 odstotka višje kot leta 2020, kažejo najnovejši podatki zavoda za statistiko.

Hrvaška je po podatkih Eurostata zabeležila najvišjo rast cen stanovanjskih nepremičnin v EU v četrtem lanskem trimesečju, in sicer tako na medletni kot na četrtletni ravni. Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se na Hrvaškem lani v povprečju zvišale za 17,5 odstotka, cene obstoječih stanovanjskih objektov pa za 14,5 odstotka. Najvišjo rast so zabeležila stanovanja v Zagrebu, kjer so se cene podražile za 17,9 odstotka. Na obali so cene poskočile za 12,3 odstotka, v preostalih delih države pa za 15,3 odstotka. V zadnjem četrtletju 2022 so se cene stanovanj v primerjavi s tretjim četrtletjem zvišale za 4,7 odstotka, v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2021 pa za 17,3 odstotka.

Glede na druge države EU so se cene stanovanjskih nepremičnin v zadnjem četrtletju minulega leta v primerjavi s tretjim četrtletjem pocenile za 1,5 odstotka. Najvišjo rast cen je zabeležila Hrvaška s 17,3 odstotno rastjo, sledili pa so ji Estonija, Madžarska in Litva s 16,9, 16,5 oz. 16 odstotno rastjo cen. Med državami, kjer so se cene znižale, so najvišji padec zabeležili na Danskem, kjer so se cene stanovanj pocenile za 6,5 odstotka. Medletno je Slovenija zabeležila 11,3-odstotno rast cen stanovanjskih nepremičnin.

Prejšnji članekMladi kreditojemalci lahko pri bankah poiščejo ugodnejše posojilo za financiranje nepremičnine
Naslednji članekSpodnji dom španskega parlamenta je potrdil stanovanjski zakon

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.