Cene stanovanj na Dunaju lani kljub krizi še porasle

584
Povprečna cena novega stanovanja na Dunaju se je gibala med 4648 evrov v okrožju Liesing in 7120 evrov na kvadratni meter v okrožju Wien-Wieden.

Cene tako novih kot rabljenih stanovanj na Dunaju so se lani še zvišale, je pa bila rast nekoliko pod dolgoletnim povprečjem. V nepremičninski družbi Otto Immobilien tudi za letos pričakujejo močno povpraševanje in rast cen, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Nova stanovanja v avstrijski prestolnici so se lani v povprečju podražila za 4,6 odstotka, rabljena pa za 4,5 odstotka. Rast je bila sicer nekoliko nižja od 10-letnega povprečja, ki za nova stanovanja znaša 5,2 odstotka, za rabljena pa 6,4 odstotka, APA navaja podatke družbe Otto Immobilien.

Cene so se v različnih dunajskih okrožjih zvišale različno, ponekod je bila rast tudi dvomestna. Povprečna cena novega stanovanja se je gibala med 4648 evrov v okrožju Liesing in 7120 evrov na kvadratni meter v okrožju Wien-Wieden. Pri rabljenih stanovanjih se je v okrožju Donaustadt cena na kvadratni meter prvič povzpela nad 5000 evrov, v okrožju Rudolfsheim-Fünfhaus pa s povprečjem 4296 evrov ostala še pod to mejo, navaja APA.

Tudi najemnine so se zvišale. Povprečna cena za najem tržnega stanovanja je znašala 13,01 evra na kvadratni meter na mesec, kar je 1,7 odstotka več kot predlani.

V rezidenci Park Lucija je naprodaj lepo stanovanje za 240.000 EUR…..

V nepremičninski družbi pričakujejo nadaljnjo rast cen. “S koncem pandemije in nadaljevanjem rasti povpraševanja bomo tudi v letu 2021 priča rasti cen,” je dejal vodja področja stanovanjskih nepremičnin pri Otto Immobilien Richard Buxbaum. Po njegovih besedah je v minulih mesecih znatno poraslo predvsem povpraševanje po stanovanjih kot investiciji za nadaljnjo oddajo.

Pri novih projektih gre trend močno v smeri gradnje stanovanj, ki jih investitorji financirajo sami in nimajo obveznosti glede njihove uporabe. Letos naj bi delež teh stanovanj med vsemi novozgrajenimi stanovanji na Dunaju prvič dosegel četrtino.

Prejšnji članekPredlog gradbenega zakona razdvaja arhitekte in inženirje
Naslednji članekAnketa stanovanjskega sklada pokazala zadovoljstvo najemnikov