Cene nepremičnin v Parizu dosegajo nove rekorde

62
V najbolj iskanih pariških okrožjih so se cene povzpele že na več kot 11.000 evrov za kvadratni meter

Cene nepremičnin v Parizu so na dobri poti, da še letos poleti dosežejo rekordne vrednosti, je izsledke ankete med pariškimi notarji povzela francoska tiskovna agencija AFP. Že v prvem četrtletju so se cene stanovanj podražile za 5,5 odstotka, število kupcev pa še vedno neustavljivo raste. Notarji vzrok vidijo tudi v brexitu.

Povpraševanje po nepremičninah v Parizu presega ponudbo, je izpostavil pariški notar Thierry Delesalle in dodal, da je razkorak opazen zlasti pri izbranih nepremičninah. Razlog gre po njegovi oceni iskati tudi v brexitu, saj je med kupci veliko Britancev.

Najštevilčnejši tuji kupci so Italijani, ki po poročanju AFP kupijo 17 odstotkov vseh nepremičnin, ki so namenjene prodaji tujcem, z 10 odstotki pa sledijo Otočani.

Na notarski zbornici so sicer opazili, da so se cene obstoječih pariških stanovanj v prvih treh mesecih letošnjega leta podražile za 5,5 odstotka na 8450 evrov za kvadratni meter, že julija pa se bi lahko po njihovi oceni povzpele do 8800 evrov na kvadratni meter.

Raziskava notarske zbornice temelji na kupnih pogodbah, ki jih imajo notarji pripravljene za podpis.

Cene stanovanj so nazadnje rekord dosegle poleti 2012, ko so se gibale pri 8460 evrih za kvadratni meter, še poroča AFP. V Parizu so bile cene nepremičnin v zadnjih treh ali štirih letih bolj ali manj nespremenjene, vmes so zdrsnile na 7880 evrov za kvadratni meter. Po letu 2015 pa cene stanovanj ponovno rastejo.

V najbolj iskanih okrožjih so se cene povzpele na več kot 11.000 evrov za kvadratni meter, so še ocenili notarji.

Pariz se sicer omenja med mesti, kamor naj bi se iz Londona preselil sedež Evropskega bančnega organa.

Abanka
LON
Banka Koper
NLB Vita
AS
KPMG

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here