Cement, ki generira luč

6
Novi cement ima sposobnost, da absorbira in obseva svetlobno energijo.

V zadnjih desetih letih se je razvoj inteligentnih gradbenih materijalov, ki je tesno povezan z energetsko učinkovitostjo, usmeril v nove materiale, ki imajo eno ali več lastnosti se spreminjati na nadzorovan način, ki je občutljiv na zunanje dražljaje, kot so sevanje, temperatura, pH, vlaga, veter in drugi okoljski dejavniki.

Kot odgovor na nove gradnje, je dr. José Carlos Rubio Ávalos na UMSNH v Morelia, razvil cement s sposobnostjo, da absorbira in obseva svetlobno energijo, da bi na ta način zagotovili večjo funkcionalnost in vsestranskost betona povezano z energetsko učinkovitostjo objektov.

Novi pametni material, ki ga Rubio Ávalos razvit,  je bil izdan 20. oktobra 2015, v uradnem sporočilu za javnost, ki ga je objavila Agencia Informativa Conacyt. Raziskovalec je prepričan, da bo uporaba zelo široka in uporabna, še posebej  za arhitekturo trgov, pri fasadah, bazenih, kopalnicah, kuhinjah, parkiriščih…

Prav tako je materijal zelo smiselno uporabiti  pri varnosti v cestnem prometu, kot tudi samih prometnih znakih, v energetskem sektorju oziroma kjerkoli želimo osvetliti ali označiti prostore, ki nimajo dostopa do električne energije, saj ta materijal ne potrebuje  električnega distribucijskega sistema, ker se polni le s svetlobo.

Življenska doba svetlečega cementa je ocenjena na več kot 100 let, zaradi svoje anorganske narave in njenih sestavnih delov materiala pa se ga enostavno in poceni reciklira.

Materijal se pridobi s postopkom polikondenzacije surovin (silicijevega dioksida, mivke, industrijskih odpadkov, lugom in vode). Ta proces, se izvaja pri sobni temperaturi in ne zahteva visoko porabo energije.

Save

Save

Prejšnji članekNajvečja trgovska veriga iz Republike Srbske vstopila v Srbijo
Naslednji članekBanka Slovenije bo kmalu vzpostavila kreditni register

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.