Bank of England sprošča pogoje za kreditiranje

25
Vir: 123rf

Britanska centralna banka Bank of England v najnovejšem poročilu o finančni stabilnosti piše, da se tveganja za stabilnost finančnega sistema po odločitvi volivcev za izstop države iz EU kažejo vse jasneje. Sprejela je ukrepe, ki bodo bankam omogočili povečanje posojilne aktivnosti.

Mark Carney, guverner Bank of England, je ob predstavitvi poročila o finančni stabilnosti spomnil, da je odbor centralne banke za finančno stabilnost že marca opozoril, da so tveganja, povezana z referendumom o britanskem članstvu v EU, največja kratkoročna domača tveganja za finančno stabilnost v državi.

Po odločitvi za izstop iz unije so se nekatere posledice že začele kazati, zato so obeti negotovi. Med tveganji je guverner izpostavil negativni učinek, ki bi ga imela nenadni povečan umik kapitala iz države in padec vrednosti funta na britansko gospodarstvo. Gre za ustvarjanje velikega primanjkljaja na tekočem računu plačilne bilance in potrebovanje stalnega dotoka kapitala za uravnavanje plačilne bilance. To tveganje se delno že kaže v obliki upočasnitve kapitalskih tokov v državo in v padcu vrednosti britanske valute, ki je zdaj spet na najnižjih stopnjah v zadnjih 31 letih.

V praksi se kaže še eno tveganje – padanje cen nepremičnin. Te so predvsem na bogatem jugovzhodu države ob velikem povpraševanju kupcev iz tujine dosegle zelo visoke ravni. Tovrsten padec bi lahko imel negativne posledice za kreditno dejavnost.

Če se bo trenutna povečana negotovost gospodarstva v zvezi z izstopom države iz unije, bodo gospodinjstva negativne posledice čutila tudi zaradi preloženih ali celo spremenjenih odločitev podjetij in vlagateljev za investicije. Po drugi strani pa padec vrednosti funta pozitivno vpliva na konkurenčnost britanskih izvoznikov, negotovost v zadnjih dneh pa je dejansko povečala interes vlagateljev za britanske državne obveznice. Zahtevani donos je upadel celo na zgodovinsko nizko raven. To je imelo blag pozitiven učinek na stroške zadolževanja države in s tem tudi gospodarstva.

Finančni sistem naj bi bil dobro pripravljen na ta tveganja, saj so banke v zadnjih sedmih letih zbrale več kot 130 milijard funtov kapitala, kapitalski količnik Tier 1 pa je v bančnem sistemu dosegel 13,5 odstotka. Tudi obremenitveni testi v zadnjih letih so pokazali, da so britanske banke spodobne prestati še veliko bolj negativne scenarije. Trenutno imajo britanske banke za več kot 600 milijard evrov likvidnostnih sredstev. To je štirikrat toliko kot pred krizo. Pri Bank of England lahko prek operacij refinanciranja dostopajo do približno 250 milijard evrov sredstev, centralna banka pa ima na voljo tudi sredstva v tujih valutah.

Bank of England se je odločila za še dodatni ukrep za okrepitev posojilne dejavnosti bank v času trenutno povečane negotovosti. Višino proticikličnega kapitalskega blažilnika, ki je vezan na izpostavljenost do britanskih dolžnikov, je znižala z 0,5 na 0 odstotkov S tem je bankam omogočila več prostora za kreditiranje., tako lahko obseg kreditiranja povečajo za 150 milijard funtov.

 

Vir: STA

VIRSTA
Prejšnji članekZadruge možna rešitev stanovanjskega problema mladih
Naslednji članekDUTB pripravila virtualni vodnik po soseski Nokturno