Aprila je bila prodaja novih stanovanj in hiš v ZDA največja v zadnjih 13 mesecih

15
Rast prodaje je presegla pričakovanja na Wall Streetu.

Aprila je bila prodaja novih stanovanj in hiš v ZDA največja v zadnjih 13 mesecih, kar predstavlja spodbudno gospodarsko rast. Po podatkih ministrstva za trgovino ZDA se je prodaja na letni ravni povečala za 4,1 odstotka na 683.000 enot, kar je najboljši rezultat po marcu lani, ko je bilo prodanih 707.000 enot. To presenečenje je preseglo pričakovanja analitikov na Wall Streetu, saj so ti napovedovali padec prodaje na 669.000 enot.

Pomanjkanje stanovanj je še naprej prisotno, zato se vse več kupcev odloča za nakup novih stanovanj ali hiš. Povečanje prodaje je bilo opazno predvsem na jugu države in na srednjem zahodu, medtem ko je prodaja upadla na severovzhodu in zahodu.

Povprečna obrestna mera za 30-letno fiksno hipoteko se giblje med 6,09 do 6,73 odstotka, kar je pomembno dejstvo za potencialne kupce. Srednja cena novih hiš in stanovanj je aprila znašala 420.800 dolarjev, kar je 8,2 odstotka manj kot v istem obdobju lani.

Na trgu je bilo konec aprila na voljo 433.000 novih stanovanj, kar je nekoliko več kot marca. Ob aktualnem tempu prodaje bi bilo potrebnih 7,6 mesecev, da se razprodajo obstoječe zaloge stanovanj. To kaže na nadaljnjo stabilnost na trgu nepremičnin v prihodnjem obdobju.

Prejšnji članekDražitelji v Kopru so za nekatera zemljišča in nepremičnine ponudili precej več od začetne cene
Naslednji članekDubaj je leta 2022 doživel izjemno uspešno leto na področju prodaje nepremičnin